Report

Tračak nade ili početak kraja?

Aside Banners

Klimatske promjene u život vraćaju organizme zaleđene tisućama godina

Piše , Objavljeno

Globalno zatopljenje se uglavnom spominje u kontekstu neizbježne prirodne katastrofe, ali određeni bi scenariji ipak mogli imati sretan završetak. Ili nam se to ipak samo čini!

Polarne kape, ledenjaci i sibirski permafrost otapaju se velikom brzinom, a ove pojave uglavnom gledamo kao nešto iznimno negativno. Istina, iznimno je malena vjerojatnost kako ove klimatske promjene mogu završiti happy endom za našu planetu i čovječanstvo, ali u svakoj se lošoj vijesti da naslutiti i tračak svjetla, a u ovom se slučaju radi o nevjerojatnom bogatstvu koje se nalazi ispod svih tih otapajućih slojeva vječnog leda. Tisuće i tisuće milenijima zamrznutih organizama odjednom nam postaju dostupni za proučavanje, a s njima se javlja i nada o boljoj sutrašnjici. S druge strane, možda je upravo to onaj zadnji udarac koji će nas dokrajčiti!

Sjećate se ovog?

Sjećate se ovog?

Kriogenički zamrznuti organizmi se uz pomoć najmodernije tehnologije već nekoliko godina vraćaju u život, a među njima je i cvijeće uzgojeno iz sjemenki zamrznutih 32 tisuće godina (Sibir), ptice iz jaja starih 700 godina (jezero u Minnesota) i mahovina stara otprilike jedno tisućljeće (Antarktika), a nedostižni je prvak bakterija koja je zadnji put plivala po nekoj baruštini prije nevjerojatnih 8 milijuna godina. Iako znanstvenici koji stoje iza ovih projekata “oživljavanja” tvrde kako nema nikakvog straha od mogućih zaraza, bojimo se kako je samo pitanje vremena kada će naletjeti na nešto što je trebalo ostati zamrznuto. Do onda, tko živ tko mrtav… TV serije i filmovi su nas ionako već dobrano pripremili za apokalipsu.

A ovog?

A ovog?

S druge strane, nameće se nekoliko očitih pozitivnih strana ovih postupaka. Prije svega, tu je unikatna prilika da se iz prve ruke sazna mnogo toga o evoluciji organizama i života općenito, a ono što se danas radi s cvijećem, sutra će se možda raditi s mamutima, a prekosutra s dinosaurima. Istina, ovakav je scenarij malo vjerojatan, ali do prije 30 godina smo mislili kako ćemo porniće moći gledati samo preko izlizanih video kazeta pa gle gdje smo sada došli! Također, tu je nevjerojatna mogućnost da se obogati genetski bazen postojećih vrsta kojima prijeti izumiranje, jer osim samog fizičkog procesa istrebljenja, mnogi se ugroženi organizmi bore s problematikom nedovoljne genetske raznolikosti što nikako nije zalog za budućnost. Je li to već polagano ulaženje u teritorij izigravanja Boga i koje su moguće implikacije ovakvih eksperimenata za sada nam nije poznato, ali budimo iskreni… što više možemo izgubiti? A kao i svemu u životu, i prirodi bi tu i tamo možda dobro došlo malo pomoći!

TAGOVIbakterije biljke globalno zatopljenje izumrli organizmi klimatske promjene kriogeno led planet smak svijeta zamrznuto zemlja životinje

Komentiraj