Report

Dosta je musavosti

Aside Banners

Kraj musavosti i kapanju: Znanstvenici su razvili sladoled koji se topi sporije

Piše , Objavljeno

Možda smo se u nekim periodima života voljeli šopati sladoledom kao svinjice, ali odrasli ljudi uglavnom ne vole kada im ova slastica radi probleme svojim topljenjem. Znanosti, na tebi je red!

sladoled 2Negdje duboko pod zemljom, u tajnim laboratorijima još tajnijih svjetskih tajnih organizacija, skupine tajnih znanstvenika godinama pokušavaju riješiti dva velika svjetska problema: hladnu fuziju i sladoled koji se topi sporije. Na žalost, “beskonačna” energija je i dalje samo san, ali izgleda kako je potonje mnogo bliže realizaciji nego što smo mislili. A iskreno, uopće nismo razmišljali o tome jer hej, brzina topljenja sladoleda stvarno nije pri vrhu prioriteta! No eto, ekipa znanstvenika sa Sveučilišta u Edinburghu i Dundeeju je došla do nenadanog otkrića koje bi moglo promijeniti cijelu industriju…

Oni su tako otkrili prirodni protein nazvan BsIA čija je jedna od glavnih značajki to što veže zrak, masti i vodu u sladoledu tvoreći glatku i konzistentnu masu koja ostaje zamrznuta daleko duže, a što je najbitnije, ne mijenja sam okus sladoleda. Ovaj protein proizvodi vrsta “prijateljskih” bakterija koje imaju pozitivan učinak na naše tijelo, pa nema nikakve brige od neočekivanih nuspojava.

sladoled 1

Osim same činjenice da se topljenje sladoleda smanjuje, ovaj bi protein mogao donijeti i neke druge, manje očekivane prednosti. Prije svega, sladoledi bi se mogli proizvoditi s manje zasićenih masti (manje kalorija) jer bi njihova dosadašnja funkcija kao stabilizatora i reduktora topljenja bila zamijenjena, a smanjili bi se i troškovi hlađenja u frižiderima jer svaki stupanj troši ekstra energiju. Na žalost, čudnovati se protein u uporabi neće naći još sigurno tri do pet godina, ali dobro je znati da netko negdje na ovom svijetu danonoćno radi kako bi nam omogućio uživanje u sladoledu bez bojazni da zakapamo novu košulju i završimo u reklami za deterdžent!

TAGOVIhrana kapanje protein sladoled topljenje znanost

Komentiraj