Report

Excel, Word, posao i spavanac

Aside Banners

Kratki spavanac na poslu je dobar za produktivnost, a evo i zašto

Piše , Objavljeno

Tko od nas nije barem dva-tri puta u školi, na fakultetu ili na poslu uhvatio koji trenutak za kratki spavanac ne zna što je život, a izgleda da je ova navika i vrlo korisna.

spavanje na posluZnali smo da naš veliki duhovni vođa George Costanza gotovo nikada ne griješi, ali neki crvić sumnje nam je ipak govorio da spavanje na poslu nije baš najbolje i najproduktivnije rješenje. Ipak, nikada ne treba sumnjati u vrhovnog mentora i njegove metode, a to je sada dokazala i znanost. Sve više psihijatara, neurologa i stručnjaka za san tvrdi kako kratki spavanci na poslu povećavaju produktivnost i radnu sposobnost pojedinaca, a ovaj princip već su počele primjenjivati velike i progresivne kompanije poput Googlea ili AOL-a koje svojim zaposlenicima nude posebne prostorije za “odmor“.

Specijalist za san Michael Breus tako tvrdi da je idealno vrijeme ovog kratkog spavanca 25-30 minuta te da će se radnik nakon toga probuditi daleko svježiji i spremniji za nastavak dana nego prije. Razlog tome je, kao i u mnogo drugih slučajeva, kortizol, hormon koji se među ostalim povezuje s povećanjem stresa. Samo 15 minuta sna tijekom radnog dana smanjuje količinu ovog hormona za pola, a i to je već sasvim dovoljno da se osjećate mnogo bolje. Također, ovakav odmor dobro dođe kod sindroma poput preopterećenja poslom ili prije nekog važnog sastanka, a jedina je prava opasnost da vas ulovi šef koji nije u toku s novim znanstvenim saznanjima i/ili odspavate previše dugo.

Seinfeld – George Costanza i spavanje pod stolom:

Naime, ne preporučuje se da za ove “poslovne spavance” uzimate više od 30 minuta, a ako već odvalite neku dužu ćorku, neka bude barem sat i pol kako bi se odvrtio cijeli jedan prirodni ciklus. U suprotnom, moglo bi doći do kontraefekta i buđenja u stanju koje je daleko gore nego ono kada ste zaspali (ovo nam je itekako poznata situacija), a onda vas ništa neće spasiti od čangrizavosti, živčanosti i općeg prezira prema svemu i svakome oko vas. Ništa, izgleda da je vrijeme za ručak, što znači brzo utrpati nešto u čvalje i malo prileći!

TAGOVIgeorge costanza istraživanje posao rad san spavanje spavanje na poslu stres

Komentiraj