Report

Put oko zvijezda

Aside Banners

Krenite na fascinantno putovanje oko 100 000 najbližih zvijezda

Piše , Objavljeno

Kada ovom interaktivnom kartom proletite oko našega Sunca i najbližih nam 100 tisuća zvijezda, jedino što ćete željeti jest ići dalje i dalje i dalje….

100 000 stars

Ako krenete od Gamme Aquilae, putujete kojih 400 svjetlosnih godina, te usput ne skrećete s kursa kako bi razgledali Beta Ceti, Altair i druge zvjezdane sustava, na posljetku ćete završiti upravo blizu našeg dragog i jedinog Sunca. Ako ste pak navikli na moderna čuda navigacije i ove naše upute vam jednostavno nisu dovoljne, možda će malo korisniji alat biti jedan od novijih Google Chrome projekata (ili ‘eksperimenata’, kako ih oni vole nazivati),100 000 Stars.

Prekrasna, interaktivna karta zapravo je jedan od zanimljivijih i intuitivnijih prikaza našeg najbliže zvjezdane okoline, a sadrži više od 100 000 zvijezda (točnije 119 617) za čije postojanje znamo. Podaci su izvučeni iz svih ikada poduzetih misija, istraživanja i amaterskih pronalazaka, a od najveće je koristi bio projekt Hipparcos, kojim se početkom 90-ih detaljno mapiralo gotovo svako nebesko tijelo koje vidimo. Od tog mnoštva, odabrano je 87 zvijezda koje su podrobnije istraživane i opisane, uključujući i naše Sunce.

100 000 stars

Cijela karta je iznimno jednostavna za korištenje, a pošto ju je Google radio, logično je da će najbolje raditi upravo na njihovom Chromeu. Jednostavnim scrollom miša možete se udaljavati ili približavati od polazišne točke, Sunca, rotirati kartu u svim dimenzijama i odabirati zvijezde pored kojih piše ime. To će vam otvoriti malenu tabelu s podacima o otkriću, udaljenosti i nekim značajnijim karakteristikama. Postoji i opcija spektralnog indeksa, koja će u određenom rasponu boja pokazati koje su temperature na kojoj zvijezdi (crveno najhladnije, Scarlett Johansson-plavo najtoplije).

Ekipa iza ovoga projekta također je mislila na one kojima je i scrollanje težak fizički rad, pa se jednim klikom na ikonu Play u gornjem lijevom kutu može uživati u kratkom i informativnom vodiču kroz naš mali kutak svemira, a sve uz laganu, sanjivu glazbenu podlogu Sama Hulicka (skladao za sve Mass Effect igre) i bez potrebe za micanjem iz udobnosti vlastitog naslonjača. Nije li to ono što svi priželjkujemo?

100 000 stars

Iako je ova karta rađena uz pomoć poprilično vjerodostojnih podataka i izvora (khmh, Wikipedia baš i ne spada u tu kategoriju, ali nije kao da će netko skužiti ako su promašili udaljenost Alpha Gruisa za par svjetlosnih godina, zar ne?!), ipak je djelo običnih zaljubljenika u astronomiju i svemir, koji su usput lumeni i rade u Googleu. Tako oni sami napominju da njihov projekt ne garantira točnost i nikako se ne bi smio koristiti u ikakve ozbiljnije svrhe, a to se posebno odnosi na navigaciju pomoću zvijezda. Znači, ta bi Alpha Gruis ipak trebala biti na pravom mjestu…

TAGOVI100 000 stars Axe svemir google chrome stars Google. Chrome interaktivna karta zvijezde

Komentiraj