Report

Magija ili stvarnost?

Aside Banners

Lebdenje pomoću zvučnih valova znanstveni je hit početka nove godine

Piše , Objavljeno

Ako ste ikada postojala neka određena praznina u vašem srcu zbog činjenice da još nije razvijena prava metoda za lebdenje pomoću zvučnih valova, nova će vam godina uistinu promijeniti život.

lebdenje

Mi s druge strane priznajemo da lebdenje ili levitacija pomoću zvučnih valova do sada nije bilo na našem radaru, ali ekipa sa Sveučilišta u Tokiju je odlučila potrošiti brdo para i energije na dokazivanje da je to ne samo moguće, već i nevjerojatno cool.

Da, Yoichi Ochiai, Takayuki Hoshi i Jun Rekimoto osmislili su tehniku i napravu koja omogućava svakom predmetu (za sada ipak manjih dimenzija) da lebdi u zraku, pomiče se u svim smjerovima i nađe svoj put do naših geek srdaca. Princip je jednostavan da jednostavniji ne može biti: zvučnici stvaraju žarište valova koji utječu na vibracije manjih predmeta, koji shodno tome lebde zrakom. Osnove osnova, i mi bismo se toga sjetili da nismo previše zaokupljeni izgradnjom postrojenja za hladnu fuziju/teleportera/vremenskog stroja….

Lebdenje pomoću zvučnih valova – promo video 1:

Lebdenje pomoću zvučnih valova – promo video 2:

Lebdenje pomoću zvučnih valova nije nikakva novost, pa tako znanstvenici već neko vrijeme uspijevaju natjerati kapljice vode da ‘plešu’ zrakom. No Japanci su prvi na svijetu uspjeli natjerati manje predmete da se kreću u svim smjerovima kroz tri dimenzije, ukoliko je to područje pokriveno izvorom zraka zvuka. Za to je pak potrebna prilično velika energija i za sada nezgrapna tehnika, no tko zna… za 20-ak bi godina ova tehnologija mogla pokretati naše vlakove, zamijeniti viličare u skladištima ili biti prvi korak prema svladavanju Jedi (ako vam je draže, Sith) trikova!

TAGOVIlebdenje pomoću zvučnih valova novi izum tehnologija znanost zvuk

Komentiraj