Report

I MI BI

Aside Banners

Legalizacija marihuane u Kanadi ili kako su Kanađani popušili sve u 5 dana

Piše , Objavljeno

Osim ako i sam nisi bio u oblaku dima, sigurno si čuo najpopularniju vijest prošloga tjedna, a to je da je Kanada postala druga i najveća zemlja svijeta s legalnim tržištem marihuane. Zemlja koja se upisala u povijest kao prva koja je ovo napravila je Urugvaj gdje se marihuanu legalno može konzumirati od 2013. godine.

Konzumiranje marihuane u medicinske svrhe u Kanadi je dozvoljeno od 2001. godine, a vlada Justina Trudeaua provela je dvije godine radeći na tome da postane legalna i u rekreativne svrhe.

Ova odluka ne čudi budući da je istraživanje provedeno nekoliko mjeseci prije legalizacije pokazalo da popriličan broj Kanađana puši travu.  Točnije, 14% njih (ili oko 4,2 milijuna ljudi) pušilo je marihuanu u protekla tri mjeseca, a 56% njih su dnevni ili tjedni korisnici (to je oko 2,4 milijuna ljudi). Legalizacijom  očito profitiraju i pušači i Vlada koja će na ovaj način  regulirati crno tržište i pospremiti lijepu svoticu u državni proračun.

No koliko su Kanađani zapravo ljubitelji ove vesele biljkice nije bila svjesna ni sama Kanada. Naime, u 5 dana nakon legalizacije, država već ostaje bez zaliha radi prevelike  potražnje. Ljudi su čekali u redovima pred specijaliziranim trgovinama dužim od onih kada izađe novi Iphone na tržište. Online trgovine su kasnile s dostavama jer je broj narudžbi bio velik. Neke trgovine su se privremeno zatvorile jer su sve zalihe rasprodale već prvi dan. Jednom rječju- HAOS. Kanada već sada nema dovoljno marihuane da zadovolji potrebe svojih građana.

Što se tiče cijena, one se kreću od 6 CAD po gramu, a dozvoljena količina koju Kanađani (ili turisti) mogu imati kod sebe na javnim mjestima je 30 grama. Travu mogu i uzgajati, doduše samo određene vrste.

Biti će zanimljivo pratiti kako će se odvijati ova zadimljena situacija. Što vi mislite o legalizaciji? Pišite nam!

 

TAGOVIkanada legalizacija marihuana

Komentiraj