Report

Aside Banners

LEGO filmaši

LEGO kockice savršene su igračke za djecu... oke, ne igraju se njima samo djeca, i ne služe one samo za igranje. To dokazuju Brick films.

Piše , Objavljeno

lego

lego

Prije pedesetak godina, danski stolar Ole Kirk Christiansen pokrenuo je tvrtku LEGO, a 1949. godine pokrenuo je proizvodnju kockica koje su imale poznate utore kojima ih se moglo spajati. Gotovo deset godina eksperimentiralo se s kockicama koje su, a to je svima bilo jasno, predstavljale proizvod pun potencijala. U siječnju 1958. godine patentirana je LEGO kocka kakvu danas poznajemo, a modeli proizvedeni nakon 1962. godine kompatibilni su s današnjima. Od poičetka proizvodnje, u pola stoljeća proizvedeno je oko 400 milijardi LEGO kockica, sasvim dovoljno da svaki čovjek, dijete, žena i Ante G. na planeti dobije 60-tak kockica.

LEGO kockice postali su dio popularne kulture, pa reference nastaju u brojnim filmovima, već je legendarna serija LEGO računalnih igara, postoji namještaj inspiriran LEGO kockama

Neki među vama znaju i da postoji jedna struja u nezavisnoj filmskoj industriji koja za svoje produkcije ne angažira poznate (niti nepoznate) glumce od krvi i mesa, nego glavne role u svojim filmovima povjeravaju lego figuricama, a setove i rekvizite grade od kockica.

Radi se o “Brick films” odnosno “Lego movies” filmovima uglavnom realiziranim tehnikom stop-motion animacije, ponekad i u Flashu ili 3D grafikom. Rade se rimjejkovi scena iz filmskih klasika, glazbenih video spotova, ali i vrhunski autorski filmovi.

Stvaranje kvalitetnog brick filma nije nimalo jednostavno. Uglavnom se snimaju na 15 sličica u sekundi, pa je za jednu minutu filma potrebno snimiti oko 900 sličica. Kada znate da između svake sličice figure treba namjestiti u sljedeći pokret, možete zamisliti koliko je to naporan posao. S druge strane, niti jedan drugi medij ne bi im omogućio da stvaraju filmove gotovo bez ikakvog budgeta.

Brick films u zadnjih nekoliko godina postali su vrlo popularni, te postoji čitava zajednica (do sada) neostvarenih filmaša koji se igraju kockicama i pritom stvaraju djela od kojih su neka sasvim dobra za pogledati.

Jonathan Markiewitz snimio je Batman’s Revenge, produkcijski “savršen” lego fan film

Michael Green napravio je hvaljeni Cognizance, kratki film o plaćenom ubojici koji otkriva da je život lijep, ali kratak

Osamnaestogodišnji Robinson Wood snimio je zapaženi desetominutni akcić Grace

“Legoman’s Great Escape” Mikea Sidorova i Michaela Soarea osvojio je nagradu za najbolju animaciju na Toronto International Teen filmskom festivalu

Ukoliko ste od onih koji čuvaju svoju kolekciju legača, i ložite se na svoje filmsko (ne)znanje (provjeriti ovdje), odite na BrickFilms.com gdje možete naći na stotine brick filmova, dobiti savjete lego filmadžija i podijeliti svoj uradak s čak šest tisuća registriranih članova.

Za kraj, par glazbenih LEGO spotova.

Rammstein – Feuer Frei

The White Stripes – Fell In Love With A Girl

TAGOVIanimacija batman film kockice lego stop motion

Komentiraj