Report

osebujni ljudi, osebujni putnici

Aside Banners

Letjela sam Air Serbiom za New York, a ovo je 7 stvari po kojima možeš prepoznati Balkanca na svakom aerodromu

Piše , Objavljeno

Pred nekoliko tjedana putovala sam iz Beograda za New York s Air Serbiom. Let je bio direktan, a avion je imao i in-flight wi-fi čime sam bila ugodno iznenađena jer smo mi u Hrvatskoj navikli na Croatia Airlines koji od dodatne ponude ima samo otkazane letove.

Kako je avion bio uglavnom popunjen ljudima s naših prostora, većinom Srbima, Crnogorcima i Hrvatima, dakle braćom jugoslavenima ili Balkancima, primjetila sam obrasce u ponašanju koji nas razlikuju od putnika iz nekih drugih zemalja.

Svi znaju stereotipe o Britancima na putovanjima- oni slove za jedne od najgorih turista koji samo loču, divljaju i s putovanja se nerijetko vraćaju polomljeni. Ameri su poznati kao najrazmaženiji, a posebno su iritantni sa svojim zgražanjima nad svakom sitnicom koja je drugačija nego kod njih doma. Španjolci su najglasniji, Kinezi se uvijek kreću u velikim grupama te obiđu 15 zemalja u 5 dana, i tako dalje i tako bliže.

Kao stanovnici jedne turističke zemlje, Hrvati često vole stereotipizirati turiste, smijati se na njihov račun i procijenjivati ih prema tome “kakvi su gosti”. No, jesmo li se ikada zapitali kako nas vide drugi? Budući da smo premala nacija da nas itko doživljava, a kamo li o nama radi stereotipe, pod “nas” mislim na sve Balkance i južne Slavene.

I tako, putujući isključivo s našim ljudima na drugi kontinent, uočila sam 7 stvari po kojima ćete, bez greške, prepoznati Balkanca na aerodromu / putovanju.

1.Juri po aerodromu u kolicima, a sasvim je zdrav

Svaki aerodrom ima određeni broj kolica koja su namijenjena putnicima koji se teže kreću te koja se mogu unaprijed rezervirati. Ova usluga može uključivati i aerodromsko osoblje koje će vas prevesti do vašeg gatea, a imat ćete i prednost pri ulasku u avion te mjesto blizu pilotske kabine kako bi što lakše i brže izašli iz aviona. Ova usluga  potpuno je besplatna i pruža se svim osobama koje ju zatraže, ali se napominje kako se ona ne smije koristiti iz zabave te se apelira na putnike da razmisle o onima kojima je ova usluga stvarno potrebna.

Od svega ovoga, stereotipni Balkanac je samo čuo riječi “usluga” i  “besplatno”. Iako sam letila puno puta, nikad nisam primjetila da netko zapravo koristi ovu uslugu sve dok nisam letila s našim ljudima. Nakon što sam prošla security check, krenula sam prema svom gateu gdje sam vidjela čak četiri osobe u aerodromskim kolicima. Niti jedna od njih nije bila jako stara niti teško pokretna, ali su bili poprilično zabavljeni činjenicom da se po aerodromu voze u kolicima.

2. Na duže putovanje ne ide bez domaćeg špeka i ostalih balkanskih delicija

Pravog Balkanca koji putuje u Ameriku prepoznat ćeš po stvarima u njegovom koferu. Ako u koferu nema neku od sljedećih namirnica – domaći špek, kulen, kobasice ili rakiju, najvjerojatnije se ne radi o Balkancu. Postoji doduše razlika između Balkanca putnika amatera i Balkanca putnika veterana. Amateru će se dogoditi da, u želji da svoje najvrijednije stvari drži što bliže sebi, kobasice ili špek stavi u ručnu prtljagu. Za malo kojom stvari će Balkanac u životu više žaliti kao za sekom, kulenovom sekom, od koje je bio okrutno razdvojen prilikom kontrole ručne prtljage.

3. On ne čeka u redu

Znate ono kada na aerodromu dođete do gatea i onda vam u jednom trenutku teta na razglasu kaže kako je vrijeme za boarding i zamoli vas da stanete u red? Pritom zamoli i da prvi stanu u red oni s određenim brojem sjedala kako bi se avion popunjavao po nekom logičnom redoslijedu te kako bi sve išlo što prohodnije i brže.

Balkanac u ovome trenutku čuje samo riječ “boarding” i dalje ni ne sluša, a kamo li provjerava broj sjedala na svojoj karti. On isto tako ne staje u red već u želji da bude prvi, staje što je moguće bliže ulazu. Ako su na letu samo Balkanci onda to izgleda tako da se na ulazu skupi masa ljudi bez ikakvog reda. Balkanac ne reagira na to što se na razglasu opetovano ponavlja i moli putnike da stanu u jedan red te po redoslijedu po kojemu su prozivani. Na kraju osoblje s aerodroma dolazi do svake osobe, provjerava kartu i govori joj gdje da točno stane dok Balkanac koluta očima i komentira “ko da je važno, ionako ćemo svi ući unutra, joj ti Ameri“.

4. U avionu će sjesti na mjesto koje mu se sviđa, a ne koje piše na njegovoj karti

Slučaj 1: on i cura zajedno putuju, ali su dobili sjedala u različitim redovima. Njih to previše ne brine te će sjesti jedan do drugoga. Kada dođeš na svoje mjesto koje je zauzeto i kažeš komšiji Balkancu da je to tvoje mjesto, on će ti reći nešto u fazonu: E da, vidi, ja ti sjedim na 37 C, ali ovdje mi je cura pa bi ja ipak sjeo ovdje, a ti možeš na moje mjesto”. Ok, hvala druže što mogu.

Slučaj 2: Baba, 80 kusur godina. Ona je malo pristojnija pa sjedne na svoje mjesto, ali čeka da se svi smjeste i onda vreba ima li negdje bolje mjesto od njenog. Ugleda čitav slobodan red na samom kraju aviona i veselo otrči do njega te se legne preko sva tri mjesta. Za trenutak do nje dolazi stjuardesa i objašnjava joj kako ne može tamo ležati jer su ta mjesta rezervirana za kabinsko osoblje kada odmaraju. Baba komentira: “a mogu li ja dok vi ne odmarate?”

5. Pit će koliko može jer je cuga besplatna

On je svoju kartu pošteno platio i on će ju iskoristiti najbolje što može. Stereotipnog Balkanca oduševljava činjenica što se na letu može piti i on će naručivati viskije koje inače ne pije, ali koji su najskuplji pa će tako najbolje “vratiti pare” sve do trenutka kada mu stjuardesa odbije davati alkohol.

6. Najbitnija mu je njegova komocija

Balkanac će se u avionu ponašati kao da je kod kuće u boravku. Skidaju se cipele, otkopčava se pojas, sjedalo gura skroz do kraja i zavaljuje u najudobniju poziciju gdje mu noge često vire na hodniku i smetaju svima koji prolaze. Kada zaspe hrče, a nerijetko i prdi.

7. Iz aviona uzima deke, slušalice, četkice…

Na svakom dužem letu, u avionu dobijete paket koji se sastoji od deke, trake za oči, slušalica, četkice za zube u slučaju da se radi o noćnom letu, čarapa i eventualno još neke sitnice. Balkanac to sve nosi sa sobom jer hej – besplatno je.

*** Sve situacije, osobe i događaji u ovome tekstu istiniti su. I sama se nalazim u jednoj točki. Hej, imala sam dugo presjedanje, bila sam bolesna i trebala mi je ta dekica! ***

TAGOVIaerodrom avioni balkanci let Putovanja stereotipi