Report

O njima će se pričati

Aside Banners

Ludi i hrabri: Samo 100 kandidata ostalo u igri za jednosmjernu kartu do Marsa

Piše , Objavljeno

Neki nemaju što izgubiti, neki žele ostaviti trag u ljudskoj povijesti, a neki su jednostavno ludi, ali četiri bi osobe od 100 preostalih kandidata za Mars One projekt trebali biti prvi putnici na Crveni planet!

mars oneCijeli nam taj koncept Mars One projekta i dalje opasno smrdi, a kako i ne bi kada se u suštini radi o reality emisiji čiji bi konačni ishod trebao biti slanje četveročlane posade na Mars i to bez mogućnosti povratka! Tako je to zamislio nizozemski poduzetnik Bas Lansdorp koji jedno od najvećih dostignuća u ljudskoj povijesti planira financirati putem privatnih donatora, crowdfunding kampanji, sponzorstava, prodaje popratnih sadržaja i zarade od emitiranja višegodišnjeg showa čiji bi pobjednici otišli na ovo veliko putovanje. Sve nam se ovo još uvijek čini kao znanstvena fantastika, no ako interes javnosti bude dovoljno velik, tko zna… možda ćemo 2024., za kada je najavljeno povijesno lansiranje, stvarno i svjedočiti dosad nezamislivoj stvarnosti!

U posljednjih je godinu dana na adresu Mars One projekta pristiglo na tisuće prijava za sudjelovanje u ovom showu, a selektori su sada suzili izbor na njih stotinu. Kriteriji su uistinu rigorozni, a osim inteligencije, snalažljivosti i fizičke spreme potencijalni kandidati moraju imati i zdravu dozu “boli me k***c” stava te apsolutno nikakve čvrste poveznice sa životom na Zemlji. Radi se o grupi ljudi koji se ne boje smrti jer nemaju toliko puno za izgubiti ili žele da ona nešto znači, a među njima sigurno ima i onih koji jednostavno trebaju takav ultimativni adrenalinski fiks. Troje ih je otvorilo dušu Guardianovim novinarima te pred kamerama priznalo zašto žele otići na ovaj put bez povratka i koja su njihova očekivanja.

If I die on Mars – kratki dokumentarac:

Jedna od zanimljivosti koje se dotiču i Guardianovi dokumentaristi jest činjenica da četiri osobe koje na kraju budu odabrane za jednosmjerno putovanje na Mars i izgradnju prve prave vanzemaljske kolonije neće smjeti stupati u seksualne odnose jer opcija trudnoće i rađanja djeteta u njihovim uvjetima jednostavno nije moguća. Zvuči pomalo smiješno s obzirom da je udaljenost između ova dva planeta 55 milijuna kilometara i kako ovi na Zemlji ne mogu učiniti ništa ako se netko na Marsu poželi poševiti, ali ova trojka koju smo vidjeli u video segmentu se ionako ne čini pretjerano zainteresiranom za seks. Njihovi su motivi daleko viši od primitivnih putenih strasti, a uskoro ćemo vidjeti hoće li to biti dovoljno da uđu među 24 kandidata podijeljena u šest grupa koje će se tijekom nekoliko idućih godina natjecati za naklonost gledatelja i tu toliko željenu kartu za crvenu nepoznanicu…

TAGOVIemisija kandidati kolonizacija mars mars one reality show sf svemir

Komentiraj