Report

Aside Banners

Mara Salvatrucha – banda nad bandama

Nastala je u Los Angelesu sedamdesetih godina kao obrana imigranata iz Salvadora od tamošnjih uličnih bandi prerasla je u najbrojniju međunarodnu, interkontinentalnu bandu.

Piše , Objavljeno

Zahvaljujući filmovima i glazbi mislimo da poznajemo “scenu” američkih uličnih bandi. Ona koja se jedva spominje je zapravo iznad svih i mogli bi je nazvati bandom nad bandama. Nastala je u Los Angelesu sedamdesetih godina iz potrebe imigranata iz Salvadora da se obrane od lokalnih uličnih bandi.

Zove se Mara Salvatrucha, poznata i kao MS-13,MS ili Mara. Postoji više teorija koje pokušavaju objasniti izvorište naziva ove opake bande. Neki tvrde da je nastala po ulici La Mara u San Salvadoru kojoj je dodano ”Salvatrucha” po istoimenim gerilcima koji su se borili u građanskom ratu.Na nekim jezicima Mara znači banda, a Salvatrucha je naziv za osobu iz Salvadora.

Njeni članovi su uglavnom izrodi iz Hondurasa i Salvadora te ostali Hispanjolci. Danas bandi mogu pristupiti i ostale nacije, a ritual inicijacije ukratko ilustrira narav ove družine – novajlija će se na 13 sekundi izložiti bjesomučnom batinjanju desetorice “kolega”. Poznati su kao jako raštrkana ekipa jer drže kvartove na području čak 33 države u SAD-u, zatim u Središnjoj Americi, a postoje i dokazi o djelovanju na europskom kontinentu. Sumnja se na povezanost bande i Al Qaide na poslovima ilegalnog ulaska terorista u SAD.

Procjenjuje se da se sastoji od 100 tisuća članova i time je najbrojnija, a unatoč tome slovi i kao jako dobro organizirana kriminalna skupina. Gradovi SAD-a gdje su najviše koncentrirani su Los Angeles, Miami i Washington. Ne žive od žicanja i Karitasa već od kamatarenja, iznuda, trgovine drogom, ljudima i oružjem te od izvršavanja naručenih ubojstava i napada. Poznati su i kao iznimno hladnokrvni i okrutni.

tetovaža kao simbol članstva

tetovaža kao simbol članstva

Nije ih teško prepoznati. Za početak tu su bijele košulje i tetovaže po cijelom tijelu, pa čak i na očnim kapcima. Najčešće su to inicijali bande i ime kvarta iz kojeg dolaze (M.S. Pruđe,recimo). Sljedeća stvar je naočigled bezvezno mlataranje rukama no oni zapravo imaju bezbroj signala i simbola od kojih je najpoznatiji “Devil’s head” ili “Devil Horns”, u kojem su prsti posloženi tako da formiraju slovo M. Stalno mijenjanje signala i boja omogućavai m da se skrivaju od vlasti.

Odanost bandi i poslušnost je stvar o kojoj nema rasprave. Ako ste naškodili ekipi čeka vas težak ostatak života ili čak smrt. Jedan od najokrutnijih primjera je izbadanje na smrt trudne 17-godišnjakinje koja je odlučila ispričati policiji sve tajne MS-a. Njezino ubojstvo morali su počiniti njeni prijatelji kako bi vidjeli što ih čeka ako ne budu poslušni. Još jedan brutalan zločin je kada su izrešetali gradski autobus i ubili 28 putnika.

Članstvo u bandi je doživotno. Jednom kada pristupite ekipi, izaći možete samo “nogama naprijed”. Mladi Edgar Guzman2004. godine prebjegao je pješice iz Gvatemale u SAD kako bi pobjegao od bande. Američka administracija ubrzo ga je deportirala,a deset dana kasnije, ovaj 16-ogodišnjak pronađenje izrešetan nekoliko ulica dalje od svojeg doma. Snažno je odjeknulo ubojstvo Ernesta”Smokey” Mirande, jednog od osnivača bande. Nakon deportacije, u San Salvadoru pokušavao je započeti novi život. Tada već obiteljski čovjek, student prava,odbio je prisustvovati slavlju povodom puštanja iz zatvora jednog člana bande. Nekoliko sati kasnije pronađen je izrešetan na pragu svojeg doma.

devil's head ili devil's horns

devil’s head ili devil’s horns

Tko donosi glavnu riječ i tako bolesne i okrutne odluke u MS-u nitko ne želi reći. Radi li se o jednoj ili više osoba, policija može samo nagađati.

MS-13 je zbog svojeokrutnosti i brzog širenja pod okom i FBI-akoji ih pokušavaju razbiti i oslabiti hapšenjem velikih igrača. Amerikanci ih se uglavnom pokušavaju riješiti masovnim hapšenjima i deportacijom. Ipak, odanost “poticana” strahom od smrti čini ih jakim borcima i nikakvi napori policije nisu onemogućili njihovo djelovanje. Čak niti racije u kojima se masovno hapse članovi bande. Slanjem okorjelih kriminalaca sa svojih ulica u Središnju Ameriku, SAD zapravo osnažuje bazu ove bande i omogućuje njezino širenje i omasovljavanje.

U Hondurasu dovoljno je da nekim “znakom” odajete svoju pripadnost ovoj bandi da u zatvoru završite i do devet godina, a oni kojima se dokaže ozbiljnija pozicija u hijerarhiji prijeti dvadesetak godina iza rešetaka, a sličan zakon je na snazi i u Salvadoru. Deportacija iz SAD-a (uglavnom u Salvador i Honduras) samo ih usporava, jer članovi Salvatruche jednako su aktivni i iza rešetaka, kao i iz drugih zemalja. Dobar dio ubojstava na ulicama L.A. naručena su iz nekog boguizaleđa zatvora u Hondurasu.

TAGOVIbande kriminal mara salvatrucha

Komentiraj