Report

Što bi Stan Lee rekao na ovo

Aside Banners

Marvell mora zbog prekršaja isplatiti srpskom profesoru 750 milijuna dolara – on ih ulaže u obrazovanje

Piše , Objavljeno

Možda ste sada došli ovdje i mislite si kako nam se u naslovu dogodio tipfeler te vas zanima zbog čega najveća izdavačka kuća stripova mora isplatiti toliku svotu novca jednom profesoru iz susjedne nam Srbije? Nije nam namjera klikbejtati, evo stvarno nije, tu nas reži.

Ovo drugo smo i mi pomislili kada smo pročitali srpski članak o ovoj vijesti. No, vrlo brzo smo uočili kako nam je čudno da “taj” Marvel koristi patent za poboljšanje učitavanja informacija na računalu putem magnetne tehnologije. Taj patent je prepoznat diljem industrije s obzirom na to da su njime smanjili buku koja je postajala glasnija zbog porasta komponenti koje spremaju informacije. Tada nam je sinulo, ovo sigurno nije Marvel, ali novci su i dalje veliki.

Radeći svoj istraživački posao, ubrzo smo shvatili da nas je pisanje “po Vuku” zeznulo. Nije u pitanju Marvel, nego Marvell Technology – gigantska tehnološka kompanija. U suprotnom bi vjerojatno gledali još jedan Avengers film kako bi Stan Leejevi nasljednici mogli isplatiti sve ovo.

Marvell je ilegalno koristio patent profesora Aleksandra Kavčića i profesora Jose Moure te su nakon višegodišnjeg sudskog procesa napokon došli do zajedničkog sporazuma.

Marvell je odlučio isplatiti 750 milijuna američkih dolara navedenom dvojcu. Ja bi isto lako pristao na takvo što.

Naš susjed (po korijenima barem) je danas profesor na sveučilištu na Havajima, odlučio je uložiti te novce u bolje sutra. Konkretnije, želi uložiti u besplatne udžbenike za cijelu Srbiju. Smatra to osnovnom potrebom, nešto što je standard u većini zemalja Europe.

Ne vidi smisao u privatiziranju te industrije kojom krajnji potrošači najviše ispaštaju.

Mi se slažemo s profesorom. Ovo je jako bitan korak te se nadamo da će ostati ustrajan u svojim pothvatima.

Ako mislite da je ovo nepotrebno i svejedno vam je, razmislite treba li nam još jedan Baka Prase i želite li da ga vaša djeca gledaju ili druge YouTubere koji su slični njemu. Edukacija može utjecati na to.

Zanimljiva činjenica za kraj: ovo je jedna od najvećih isplata vezana za sudski spor oko prekršaja zakona za patente, a da nije iz područja farmacije. Drip.

TAGOVIMarvell srbija