Report

Čudesan, nepoznati svijet

Aside Banners

Među 10 najzanimljivijih novootkrivenih vrsta našao se i modrojaji majmun

Piše , Objavljeno

Danas znamo da gotovo ništa ne znamo, pogotovo kada je riječ o raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta. Zato nas svake godine iznenade nova otkrića flore i faune.

modrojaji majmun

Neke pesimistične analize govore da čak 170.000 vrsta životinja i biljaka izumre svake godine, od čega većina prije nego smo ih uopće uspjeli otkriti. Zato je od iznimne važnosti što prije locirati i popisati što više takvih vrsta, kako bi ih se možda uspjelo spasiti (premda, svima je jasno da će novac uvijek pobijediti tamo neke guštere ili orhideje). Kako bi se osvijestilo ljude o tom globalnom problemu, znanstvenici s Međunarodnog Instituta za istraživanje vrsta pri Državnom Sveučilištu Arizona, svake godine rade listu deset najzanimljivijih novootkrivenih vrsta. Sama ceremonija se održava u čast rođendana Carolusa Linnaeusa, utemeljitelja sustava razlikovanja i klasifikcije vrsta. Ovogodišnji pobjednici su tako iz svih biosfera, pa pogledajmo što nam je to svijet skrivao svih ovih godina.

top-10-newly-recorded-frog

Latinski joj je naziv Paedopphryne amnuensis, a ovo je najmanji kralježnjak ikada otkriven. Odrasle jedinke dugačke su svega 7,7 milimetara, a mogu se naći u prašumama Papua Nove Gvineje, i to samo oko sela Amau.

top-10-newly-recorded-fungus

Crnu gljivicu posprdno nazivaju i gljivicom vandalom, pošto je pronađena kako se hrani po zidovima pećine u Lascauxu u Francuskoj, poznatoj po svojim prapovijesnim crtarijama.

top-10-newly-recorded-hangfly

Ova viseća mušica je odavno izumrla, a identificirana je zahvaljujući fosiliziranim ostacima lista pored kojega je bila zakačena. Naime, ovaj kukac je živio u periodu jure, a evoluirao je tako da izgleda poput lista biljke slične ginku.

top-10-newly-recorded-lacewing

Ovu vrstu uši nazivaju još i Buba društvenih mreža, pošto je otkrivena upravo preko jedne takve, točnije, Flickra. Fotograf Hock Ping Guek objavio je njezinu sliku na svom profilu, nakon čega ga je kontaktirao entomolog Shaun Winterton, koji je Hocka zatražio uzorak, te ubrzo ustanovio da se radi o do sada nepoznatoj vrsti.

top-10-newly-recorded-lyre

Spužva lira svojim pipcima hvata plankton, što ju čini jedinim pravim mesojedom svoje vrste. Može ju se naći oko Kalifornije, a na svu sreću, nije opasna za ljude. Ili jednostavno još nismo našli dovoljno veliki primjerak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lesura majmuni žive u Kongu i imaju čelave, azurno plave testise, od čega i dolazi kolokvijalni naziv modrojaji majmun. Inače, ovo je tek druga vrsta majmuna otkrivena u Africi u zadnjih 28 godina.

image description

Svjetleći žohar je vrsta koja je vrlo vjerojtno izumrla, pošto je jedini identificirani i opisani uzorak star čak 70 godina. Mjesto na kojem je pokupljen odavno je uništeno vulkanskom erupcijom, a pošto od tada nije pronađen niti jedan drugi primjerak, možemo se komotno pozdraviti s ovim neobičnim kukcem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ovaj prekrasni grmić vrsta je eugenije, a vrlo bi brzo mogla izumrijeti, naravno, zbog širenja pučanstva i krčenja šuma na obalama Madagaskara.

top-10-newly-recorded-snake

Latinskog naziva Sibon noalamina, ovu malenu, bezopasnu zmiju karakterizira ekološka aktivnost. Naime, ‘no ala mina’ znači ‘ne rudnicima’, koji ugrožvaju njeno stanište u zapadnoj Panami.

top-10-newly-recorded-violet

Liliputska ljubičica ime duguje Liliputancima, rasi sićušnih ljudi iz Guliverovih putovanja. Naraste svega jedan centimetar u visinu, a može ju se pronaći na visoravnima peruanskih Anda.

TAGOVICarolus Linnaeus ekologija otkriće životinje

Komentiraj