Report

Možemo i mi tako?!

Aside Banners

Meksički gradić Cherán je protjerao sve kriminalce, policajce i političare te postao pravi mali raj na zemlji

Oni koji tvrde kako zajednica ne može funkcionirati bez državnog autoriteta, slobodno mogu baciti oko na Cherán jer se, eto... može!

Piše , Objavljeno

Cherán je maleni gradić u meksičkoj saveznoj državi Michoacán koji sa svojih 13-ak tisuća stanovnika nije gotovo nikakav faktor niti na lokalnoj, a kamoli globalnoj razini. Jedino po čemu je bio donekle poznat jest činjenica da se nalazi na jednom od najopasnijih teritorija na planeti i području koje je doslovno pod kontrolom narko-kartela te da je okružen prašumom koju su prije par godina počeli krčiti bogati kriminalci u sprezi s lokalnim političarima, kako bi napravili mjesta za plantaže avokada. Takva nebriga o prirodi je dovela do revolta lokalnog stanovništva, a kada se krčenje ozbiljno približilo izvorima vode koji znače život za lokalce, stvari su počele izmicati kontroli. Ono što se dogodilo nije očekivao apsolutno nitko…

cheran 2 cheran 3 cheran 4

Margarita Elvira Romero je bila jedna od mještanki koje su odlučile uzeti stvar u svoje ruke i otići direktno do ekipe koja krči šumu kako bi ih odgovorili od daljnjeg uništavanja. Naišli su na uvrede i prijetnje oružjem te su se morale vratiti natrag u gradić, gdje su organizirale zasjedu za drvosječe koji su vraćali s posla. Kada su ih ulovili, zatočili su ih u lokalnu crkvu i čekale da njihovi kolege krenu po njih. Uskoro je pozvana policija, a okupili su se i lokalni političari koji su nasilno željeli riješiti ovu situaciju, ali nisu očekivali kako će se grad gotovo u trenu ujediniti i stati na stranu grupice hrabrih žena. Svi su izašli na ulice s bilo kakvim komadom koji može poslužiti kao oružje, te su doslovno istjerali iz grada sve drvosječe i njihove nadređene, a slijedili su ih i svi lokalni političari koji su bili u sprezi s kriminalcima i narko-kartelima te policija koja je bila na njihovoj plaći.

Battling Mexico’s Illegal Logging Trade – reportaža:

Sve se to dogodilo 2011. godine, a Cherán je i dalje bez drvosječa, političara i policije. I kažu kako im je život predivan. Zakon i red održava lokalna milicija zvana Ronda Comunitaria, a pošto su sve političke stranke zabranjene, gradićem vladaju od naroda izabrani dužnosnici koji na funkciji mogu biti najviše tri godine. U saveznoj državi koja je sinonim za kriminal, stopa kriminala u Cheránu je dovedena na minimum, a osim sitnih razvojstava i prekršaja uzrokovanih alkoholom, većih problema poput ubojstava i otmica nema. Čak se i ozbiljno osakaćena prašuma počela polagano oporavljati, a kako bi se izbjegao povratak na staro, kontrolne točke i svakodnevne patrole paze da ne dođe do nekakve odmazde protjeranih ili nekakvog pokušaja ponovnog preuzimanja kontrole u gradu. Mnoge su zajednice u proteklih par godina pokušale i kopirati ono što je postignuto u Cheránu, ali nisu uspjele, prvenstveno jer je nedostajalo zajedništva. Eh, šteta što toga niti kod nas nema… već bismo sutra mogli katapultirati sve političare i kriminalce i živjeti u blagostanju!

TAGOVICherán kriminal kriminalci meksiko milicija narko karteli policija političari prašuma sloboda

Komentiraj