Report

nije ogulin

Aside Banners

Melbourne više nije najbolji grad za život, titulu mu uzeo grad iz susjedstva nam

Piše , Objavljeno

Objavljena je lista najboljih gradova za život. Tu listu redovito radi The Economist, a njihova jedinica za obradu podataka (tzv. Intelligence Unit) je objavila i ovogodišnju listu na kojoj mjere globalni indeks mogućnosti življenja – iako bismo Global Liveability Index voljeli prevesti kao globalni indeks življivosti, ali to nije riječ i već smo imali ovakve rasprave sa šefom i ne smije nam se ponoviti neka riječ koja ne postoji.

Godišnja lista se sastoji od 140 gradova, a poredak se bazira na kvalitatvnim i kvantitativnim faktorima kao što su okoliš, stabilnost, zdravstvo, kultura, obrazovanje i infrastruktura.

Zašto nijedan hrvatski grad nije u top 10? Jer se gleda i dostupnost zdravstvene skrbi, razina korupcije, količina kriminala, kvaliteta voda, privatno obrazovanje… Jel’ sada jasno?

Prvi put u osam godina – Melbourne nije na prvom mjestu. Najboljim gradom za život je proglašen Beč. Svi znate koliko je Beč udaljen od Hrvatske, sada vam je prilika. Idući najbliži grad iz top 10 je Copenhagen, ostalo su sve Japan, Kanade i Australije.

1. Beč, Austrija
2. Melbourne, Australija
3. Osaka, Japan
4. Calgary, Kanada
5. Sydney, Australija
6. Vancouver, Kanada
7. Tokyo, Japan
8. Toronto, Kanada
9. Copenhagen, Danska
10. Adelaide, Australija

Biste li selili u Beč sada kad je i javno da je najbolji svjetski grad za život?

TAGOVIbeč dobar život svjetski gradovi život

Komentiraj