Report

Nije moglo manje

Aside Banners

Mill Ends Park je najmanji i najsimpatičniji park na svijetu

Piše , Objavljeno

Koliko smo mi ponosni na svoj najmanji grad i najužu ulicu na svijetu, toliko su stanovnici Portlanda ponosni na najmanji parkić na planeti, Mill Ends Park!

park 1Osim što je najveći grad američke savezne države Oregon, Portland je poznat i kao Grad ruža, jedno od najjačih mikro-pivovarskih centara na Zapadu i dom najmanjeg parka na svijetu! Veseli su se Portlandžani i službeno našli u Guinnesovoj knjizi rekorda rupom promjera 60 centimetara koja je nekim čudom uspješno kvalificirana kao park, a s vremenom je postala prava turistička atrakcija i nešto što stanovnici ovog velegrada smatraju njegovim svojevrsnim simbolom.

park 4 park 3 park 2 park 9

Sve je počelo netom po završetku Drugog svjetskog rata, kada je na tom mjestu iskopana rupa za postavljanje stupa ulične rasvjete, ali iz nekog se razloga to nikada nije ostvarilo pa je rupa ostala neiskorištena. Uskoro je iz nje počeo rasti korov, a to je primijetio kolumnist lokalnog lista Oregon Journal Dick Fagan čiji se ured nalazio točno preko puta ceste. Dick je u rupi zasadio cvijeće i uskoro ju počeo koristiti u svojim novinskim člancima, davši joj ime Mill Ends (nepravilni i neiskoristivi komad drveta koji zaostane u pilani). On je prvi tu rupu počeo zvati najmanjim parkom na svijetu te je ubrzo smislio cijelu mitologiju iza njega, s vilama (zvao ih je leprechauns) koje prebivaju u njegovim grmićima i koje samo Dick može vidjeti te komunicirati s njima.

park 5 park 6 park 7 park 8

Fagan je umro 1969. godine, ali je legenda ostala živjeti pa je Mill Ends Park i službeno proglašen parkom 1976. godine. Od tada je ta rupa mjesto hrpe različitih događanja, od koncerata i piknika pa sve do velikog sajma ruža. S godinama su ga razni “fanovi” ukrašavali po svojim željama, stavljajući u njega bazenčiće s malenim skakaonicama za leptire, skulpture, minijaturni lunapark kotač (kojeg su dopremili i montirali pravom dizalicom) i leteće tanjure. Tijekom velikih Occupy Portland prosvjeda 2011. godine aktivisti su oko rupe poslagali malene plastične vojnike s raznim porukama miru i jednakosti, a svi lokalci s nestrpljenjem očekuju što im se zanimljivog sprema ove godine u njihovom malenom i neobičnom raju usred grada!

TAGOVIčudo Guinnessova knjiga rekorda najmanji park na svijetu park parkić portland priroda

Komentiraj