Report

I tako je nastala Godzilla...

Banner 300

Misteriozne zelene svjetleće mrlje u nuklearki Fukushima zabrinule internet

Piše , Objavljeno

Mnogo je toga što još uvijek ne znamo o nuklearnoj energiji i radijaciji, a odgovor na neka od neodgovorenih pitanja bismo mogli dobiti i iz elektrane Fukushima 1.

radijacijaNedavno smo “proslavili” četvrtu godišnjicu nesreće u japanskoj nuklearnoj elektrani Fukushima 1 (11. ožujka 2011.), čijih stvarnih posljedica još uvijek nismo u potpunosti svjesni. Ono što znamo jest kako će one biti katastrofalne za ekologiju tog područja, a o ozbiljnosti situacije dovoljno govori i činjenica kako je i nekoliko godina nakon nesreće pristup elektrani strogo zabranjen i vrlo vjerojatno iznimno smrtonosan. Sve što stručnjaci za sada mogu je pokušati sanirati štetu i istražiti kakvo je stanje na područjima elektrane koja su u najgoroj situaciji, a to mogu jedino posebnim robotima.

Japanska tvrtka Tokyo Electric Power Company (TEPCO) je sredinom mjeseca poslala jednog takvog robota do samih reaktora, ali je on putem zapeo pa su morali poslati drugog. Ovaj se mališan pak uspio probiti dalje nego itko ili išta u protekle 4 godine te je otkrio nekoliko dobrih, ali i pokoju lošu vijest. Prije svega, razine radijacije su u rasponu od 4,7 do 9,7 Sv/h što je deset puta manje od očekivanog, a temperatura se kreće oko ugodnih 20-ak °C. Ono što je pak zabrinjavajuće jest izgled same unutrašnjosti koji podsjeća na postapokaliptične prizore iz Fallouta, a nikako ne pomažu niti misteriozne zelene svjetleće mrlje koje se vide svuda po rešetkama.

Reactor 1 PCV – snimka:

Iako će dežurni i dosadni pragmatici svima uništiti zabavu inzistiranjem kako se radi o artefaktima na kameri/ekranu, postoje i oni koji u ovom fenomenu vide nešto daleko zlokobnije i mističnije. Na kraju krajeva, upravo je ovo scenarij sličan onome kojim počinju Godzille, toksična čudovišta i mnogi superjunaci pa mnogi u ovome vide neke ne pretjerano znanstvene poveznice. Možda se ipak radi samo o fluorescenciji? Ili nekakvom do sada neobičnom obliku Cherenkove radijacije koja okolinu “farba” u zeleno umjesto plavog?! Za sada ne želimo tvrditi kako je ijedna od ovih pretpostavki točna, ali držimo oko na vijestima iz okolice Fukushime… ako se tamo počnu događati kakve bizarne stvari ili očevici primijete neobične kreature, da se znamo pripremiti za konačni obračun! S druge strane, Japan je sam po sebi toliko bizaran da bi nekakvo mutirano čudovište iz Fukushime vjerojatno prošlo potpuno nezapaženo…

TAGOVIFukushima katastrofa misterij misteriozno nuklearka nuklearna elektrana radijacija

Komentiraj