Report

Majka priroda ili nešto vanzemaljsko?

Banner 300

Misteriozni krateri u Sibiru još uvijek zbunjuju i zabrinjavaju znanstvenike

Piše , Objavljeno

Nešto se uistinu čudno događa u Sibiru, a osim mistike koja okružuje tu neobičnu pojavu, sada se pojavljuje i legitimna prijetnja za lokalno stanovništvo.

krater 1Sve je započelo još 2013. godine, kada su ruski piloti helikoptera primijetili divovski krater u permafrostu tamo negdje u sibirskoj regiji Yamal. Nekoliko dana nakon toga goniči sobova su pronašli i drugi krater sličnih karakteristika, a ubrzo je slijedio i treći. Stvari su nakon toga utihnule, da bi se u veljači ove godine počeli pojavljivati novi krateri okruženi manjim rupama, a znanstvenici vjeruju kako ima još barem 30 ovakvih neobičnih fenomena diljem polarnog kruga sjevera Rusije, čije pronalaženje olakšava detaljno proučavanje satelitskih snimaka. Neki od ovih kratera su se u međuvremenu ispunili vodom te tvore malena jezera, ali znanstvenici još uvijek nisu sigurni što (ili tko?!) ih točno uzrokuje!

krater 2 krater 3 krater 6

Najviše je onih koji zagovaraju klasično nakupljanje plinova, prvenstveno metana, koji izbija na površinu u obliku eksplozije i to zahvaljujući sve značajnijem otapanju permafrosta. Nekoliko znanstvenika, uključujući i cijenjenu američku profesoricu Carolyn Ruppel pak tvrdi kako se radi o pingoima, što je donekle i konačni zaključak dosad najopsežnije istraživačke ekspedicije koju je u srpnju ove godine proveo profesor Vasily Bogoyavlensky. Pingo je veliki komad leda koji se formira u obliku brežuljka, a kada se on počne vrlo brzo otapati (hvala ti, globalno zatopljenje), dolazi do urušavanja tla koje formira krater. Na žalost, ova teorija ne objašnjava kamenje i zemlju oko samog kratera, pa doktor Bogoyavlensky smatra kako se radi o kombinaciji urušavanja pinga i eksplozije metana koju ono uzrokuje.

krater 4 krater 5

Na žalost, niti jedna od ovih teorija do sada nije dokazana, ali je itekako jasno kako se ovakvi krateri mogu pojaviti bilo gdje i bilo kada, a sa povećanjem temperature će te pojave biti sve češće. Kao i obično, ljude ne brine pretjerano šira slika već se fokusiraju na ono što bi se moglo dogoditi u dogledno vrijeme te se trenutno radi na načinu kako zaštiti lokalno stanovništvo i rudarsko-naftne kompanije te ustanoviti gdje bi se ovi krateri mogli pojaviti prije neke od moguće fatalnih eksplozija. Do tada, Zemlja i dalje pati, a mi se nekako nadamo kako iza svega stoje vanzemaljci i njihovi svemirski brodovi, koji su se aktivirali zbog problema s globalnim zatopljenjem, izletjeli ispod permafrosta i krenuli po pomoć. Ili po ostatak ekipe, da nas totalno rasture!

TAGOVIbizarno dosjei X krater misterij sf sibir

Komentiraj