Report

Ne prestaje nas zadivljavati

Aside Banners

Znanstvenici u čudu: Koje nam tajne krije misteriozni ‘Mehanizam iz Antikitere’?

Piše , Objavljeno

Jedan od najmisterioznijih predmeta antičkog doba i dalje zadivljuje znanstvenike diljem svijeta, a izgleda da smo sada otkrili još jednu njegovu veliku tajnu.

antikiteraNaizgled neugledan, brončani mehanizam pronađen u starorimskoj brodskoj olupini 1901. godine blizu Krete s godinama je postao jedan od najzagonetnijih predmeta antičkog doba. Znanstvenici su tijekom godina procijenili kako sustav od preko 30 složenih zupčanika koji su služili kao svojevrsno astronomsko pomagalo za predviđanje položaja planeta, zvijezda i Mjeseca prozvan Mehanizam iz Antikitere datira 100-150 godina prije nove ere što je sve ostavilo u šoku. Takvi mehanizmi u Europi nisu upotrebljavani narednih 1 000 godina, pa tko je onda dovraga smislio ovo čudo?!

Upravo je ta složenost Mehanizmu iz Antikitere priskrbila epitete “prvog analognog računala“, a znanstvenici su naprednom tehnologijom skeniranja otkrili i cijeli niz slova grčkog alfabeta (njih preko tisuću) nevidljivih golim okom koji su pomnom analizom i usporedbama s tekstovima iz tog vremena dali prilično točnu vremensku procjenu nastanka mehanizma.

antikitera 1

Sada su pak na vidjelo izašla neka nova otkrića povezana s analizom kazaljki za praćenje pomrčina na mehanizmu, za koje se ustanovilo kako se poklapaju s babilonskim podacima što ujedno znači i da je ovaj sustav 50-100 godina stariji nego što se do sada mislilo. Ovo saznanje dovodi do zaključka kako Mehanizam iz Antikitere nije slijedio strategiju predviđanja pomrčina na osnovi grčke trigonometrije (koja u to vrijeme nije niti postojala) već one babilonske koju su Grci kasnije preuzeli. To također gotovo sigurno znači i kako pretpostavke o tome kako je Mehanizam iz Antikitere konstruirao neki veliki grčki matematičar (uglavnom se spominju imena Arhimeda, Posejdonija i Hiparha) nisu točne tako da misterija oko ovog neobičnog aparata i dalje živi. Neka napokon priznaju da su nam ga poklonili vanzemaljci pa da možemo nastaviti mirno živjeti!

TAGOVIantika astronomija grčka matematičari mehanizam iz antikitere misterija mistika povijest zagonetka znanost

Komentiraj