Report

Imaju li muškarci to pravo?

Aside Banners

Mladež švedske Liberalne stranke želi dati pravo muškarcima da pobace svoje vlastito dijete

Piše , Objavljeno

Švedska je toliko liberalna, da su neke njihove ideje previše liberalne te čak i graniče sa zdravim razumom. Dokaz tome je i novi prijedlog Mladeži Liberalne stranke.

juniorČak se i poslovično liberalni Šveđani tu i tamo nađu usred neke kontroverze, koja u “normalnom” svijetu vjerojatno nikada ne bi zaživjela. Za novu je travestiju odgovorna Mladež Liberalne stranke, čija se matica inače definira kao stranka desnog centra, a iako nisu najjača opcija u toj skandinavskoj državi, svakako imaju određenu snagu. I dok se starija garda pokušava baviti ozbiljnim stvarima, mladež luduje svojim bizarnim prijedlozima, od kojih svakako valja izdvojiti onaj stockholmskog ogranka koji je nedavno zgrozio javnost prijedlogom da se u nekim slučajevima dozvoli incest i nekrofilija. Ogranak Zapad slijedi primjer svoje stockholmske braće i sestara, pa predlažu i jedan svoj zakon!

Oni su tako u javnost izbacili ideju da se očevima dopusti zakonsko napuštanje njihovih očinskih dužnosti prema djetetu u razdoblju prvih 18 tjedana ženine trudnoće. Prijedlog je brzo prozvan muškim abortusom, a iako muškarac i dalje ne bi imao pravo fizički utjecati ili sam izvršiti pravi pobačaj, ovaj bi mu zakon omogućio da se odrekne svog djeteta i time u očima države i zakona službeno prestane biti njegov otac te se time oslobodi bilo kakvih dužnosti i obveza, uključujući i plaćanje alimentacije.

junior

Posebno je zanimljivo to da prijedlog dolazi iz redova ženskog dijela tog ogranka Mladeži Liberalne stranke, a mlade dame smatraju da u trudnući i muškarac ima određena prava te ga se ne bi smjelo tjerati da preuzima ulogu oca ako on to uistinu ne želi. U državi u kojoj 84% stanovništva podržava pravo na pobačaj, ovakav je bizaran prijedlog našao na osudu svih, od političara (čak i same matice Liberalne stranke) preko slavnih osoba pa sve do opće javnosti. Po društvenim mrežama i TV emisijama se nabacuje riječima “odvratno” i “ludost”, a neki se nadaju kako je sve to samo preuranjena prvoaprilska šala. Ima i onih koji idu toliko daleko da predlažu da se Mladež Liberalne stranke postroji uza zid i strijelja, ali odgovorni smiruju strasti i tvrde kako ovakvi prijedlozi nemaju smisla i kako postojeći zakoni itekako dobro štite prava majke, oca i djeteta. Smatrate li vi da je tome uistinu tako?!

TAGOVIkontroverza liberali liberalna stranka muškarci pobačaj švedska

Komentiraj