Report

apdejt udžbenika

Banner 300

Mount Everest nije najviša planina na Zemlji, uništite činjenicama svakog tko vam kaže suprotno

Piše , Objavljeno

Čak nije ni tehnikalija u pitanju ako se priča o najvišoj planini na Zemlji, neka ti neki drugi pametnjakovići paze što pričaju.

Mount Everest je najviša planina na Zemlji iznad morske razine, ali ako govorimo isključivo o visini planina – od podnožja (baze) planine do vrha – najviša planina je Maune Kea na Havajima koja je zapravo neaktivan vulkan koji je posljednji put štrcao vruću lavu prije 4600 godina, a star je “samo” milijun godina.

Mauna Kein vrh je na samo 4205 metara nadmorske visine, ali se planina širi i ispod morske površine pa je tako njezina potpuna visina 10210 metara – što ju čini 1362 metra višom od Mount Everesta.

Ovo je samo još jedan dokaz kako smo poprilično egocentrična vrsta i kako sve činjenice prilagođavamo sebi. Mount Everest je najviša planina na koju se čovjek može popeti od podnožja do vrha pa se vjerojatno zato ističe kao najviša planina na svijetu – ali ako čujete ovu činjenicu još jednom istaknite da je planina s najvišim vrhom iznad morske razine. Ne dajte da vam mažu oči.

A kad smo već tu…

A Mount Everest nije ni najudaljenija točka od središta Zemlje već ta čast pripada planini Chimborazo.

Iako je vrh Mount Everesta najviša točka iznad razine mora, vrh Mount Chimborazo u Ekvadoru je zapravo točka na Zemlji najudaljenija od njezinog središta.

Zemlja nije savršena kugla, lagano je spljoštena i zahvaljujući tome je malo šira na ekvatoru (za 42 kilometra). Iako Mount Chimborazo sa svojih 6268 metara nije najviša planina u Andama, nalazi se jedan stupanj od ekvatora, sjedi na toj izbočini zvanoj ekvatorijalno ispupčenje pa je tako vrh Chimboraza najudaljenija točka na Zemlji od njezinog središta.

Chimborazo! Zvuči dobro kad se kaže. (Fotka: Wikimedia Commons)

Chimborazo! Zvuči dobro kad se kaže. (Fotka: Wikimedia Commons)

Mount Chimborazo je trenutno neaktivni vulkan koji se nalazi u Zapadnim Kordiljerima, ogranku Anda.

Informacija čisto da se nađe ako trebate zadiviti tek diplomiranu profesoricu geografije danas. Kad nas vidite, platite nam pivo.

A ako ste jezični puristi – hrvatska riječ za ekvator je polutnik i daj pustite nas na miru.

TAGOVIhavaji mauna kea mount everest najviša planina planina

Komentiraj