Report

Vuglji, vuglji!

Aside Banners

A ovako izgleda mozak pod utjecajem halucinogenih gljiva

Piše , Objavljeno

Svaki uživatelj “onih” gljiva svjestan je kako one definitivno mijenjaju način na koji naš mozak radi, a sada to možemo i vizualizirati.

gljive 1Što je to svijest i odakle dolazi? Odgovor na ovo pitanje čovječanstvo traži već tisućama godina, a moderne tehnologije bi ga možda uskoro mogle i dati. Tako se neurolozi sada polagano odmiču od klasičnog istraživanja struktura mozga te se posvećuju vezama i mrežama koje se stvaraju unutar njega i na taj način utječu na ono što razumijemo, osjećamo i doživljavamo. Naravno, ovako je nešto vrlo teško dokazati, a kamoli objasniti, no znanstvenici su uvjereni kako idu u dobrom smjeru..

Ekipa s King’s Collagea u Londonu tako je ubrizgala dozu psilocibina (aktivna supstanca u gljivama koja uzrokuje halucinacije i slične lijepe pojave) u 15 testnih subjekata te su fMRI uređajem snimali njihov mozak i uspoređivali dobivene snimke s 15 ispitanika kojima je bio dan placebo. Primarni cilj nije bio istraživanje samih psihodeličnih posljedica na našu svijest, nego uzroka koji mijenjaju naš mozak i stvaraju mreže odgovorne za promjenu svijesti. Na slikama se tako vide obrađeni rezultati za skenove mozgova subjekata koji nisu dobili psilocibin (lijevo) i onih koji jesu (desno), a razlike su i više nego očite.

morak

Kružići, linije i razne boje predstavljaju mreže bogate vezama pa tako normalan mozak ima standardne i uredno posložene veze, dok mozak pod utjecajem halucinogene droge stvara kompleksnu mrežu koja je povezana na sve strane, a da se pritom ne radi o nikakvom kaosu. Štoviše, sve je prilično dobro organizirano, a znanstvenici vjeruju da takav sustav dovodi do nekih vrlo zanimljivih i složenih fenomena u mozgu, poput sinestezije (ono kada možemo “vidjeti” zvukove ili “okusiti” boje). Jednom, kada se nađe dovoljno kvalitetan matematički model da se ovi rezultati prikažu u tri dimenzije, možda će nam neke stvari biti još jasnije. Jedva čekamo da vidimo kakve još tajne krije mozak!

TAGOVIdroga gljive halucinacije istraživanje mozga mozak neurologija psihoaktivna droga psihodelična droga psilocibin

Komentiraj