Report

Majmunji umjetnici

Aside Banners

Nagrada od 10.000 dolara za najbolju sliku otišla čimpanzi Brentu

Piše , Objavljeno

Da su životinje ponekad bolje od ljudi, znamo već neko vrijeme, ali da neke vrste znaju slikati i uspješno prodati svoje radove… e to je novost!

čimpanze

Istina, slikanje je već neko vrijeme pravi hit među primatima, slonovima i drugim višim sisavcima, ali rijetko kada se njihovi radovi stavljaju na prodaju. Možda zato jer nije u redu na taj način iskorištavati životinje, možda zato jer tržišta za takvu umjetnost nema, a možda i zato što jednostavno ne znaju slikati! E pa Humane Society of the United States je dokazalo suprotno za sve tri navedene točke, te u prvi plan gurnulo neke vrhunske majmunske slikare.

Prva je nagrada na nedavno održanom online natjecanju pripala mužjaku čimpanze imena Brent, koji je svojom slikom osvojio stručni žiri, te svom utočištu Chimp Haven priskrbio vrijednih 10 tisuća dolara. Brent inače ima 37 godina, prije je ‘radio’ kao laboratorijska životinja, a ističe se po vrlo neobičnom umjetničkom stilu. Naime, dok većina drugih primata slika uz pomoć kista ili prstiju zamrljanih bojom, Brent to radi jezikom, koji umaće u neotrovnu temperu. Tako je sposoban stvoriti neke unikatne motive, što mu je vjerojatno i donjelo prvo mjesto.

Brent i njegova pobjednička slika

Brent i njegova pobjednička slika

Drugim se pak mjestom i nagradom od 5 000 dolara morao zadovoljiti mužjak Cheetah iz utočišta Save the Chimps, ali je ovaj umjetnik zaradio dodatnih 5 000 kao prvi odabir proslavljene znanstvenice Jane Goodall, čiji je život posvećen proučavanju i zaštiti ovih posebnih primata. Valja spomenuti i Ripleya, koji je osvojio treće mjesto i kući u Center for Great Apes odnio 2 500 dolara.

Cheetah je 19 godina proveo izoliran u laboratoriju i njegova slika

Cheetah je 19 godina proveo izoliran u laboratoriju, a sada slika ovakve prekrasne slike

 

Ripley je bio 'glumac', ali kada je ostario, vlasnici su ga doslovno izbacili na cestu

Ripley je bio ‘glumac’, ali kada je ostario, vlasnici su ga doslovno izbacili na cestu

Ove novčane nagrade vjerojatno nisu niti kap u moru financijske pomoći potrebne svim tim životinjama, ali lijepa je to gesta i dokaz da viši sisavci ne moraju biti samo cirkuska atrakcija ili ‘laboratorijski štakor’. Jasno je i da čimpanze imaju smisao za umjetnost i da boje na platno ne bacaju bez imalo smisla i reda, a to je definitivno sposobnost koju bi trebalo dalje proučiti, te nastaviti poticati i razvijati.

TAGOVIčimpanze nagrada umjetnost životinje životinje umjetnici

Komentiraj