Report

U Gandalfovu na kavu

Banner 300

Naizgled obični nizozemski gradić Geldrop krije slatku tajnu – ulice nazvane po likovima iz Tolkienovih priča!

Piše , Objavljeno

Maleni gradići koje njihovi gradski oci žele staviti na kartu svijeta često posežu za bizarnim i blesavim načinima samopromocije. Na sreću, Geldrop nije jedan od njih!

geldrop

Geldrop je maleni gradić na jugu Nizozemske, koji broji jedva 30-ak tisuća stanovnika. Mirno je to i pitoresko mjestašce, a da se kojim slučajem nađete u njemu, ne biste bili pretjerano fascinirani njegovim neobičnostima. Rekli bismo: klasična Nizozemska! Dobro, možda bi vam za oko zapela ulica Legolas ili škola De Hobbit, ali nema li svaki pošteni grad barem neki spomen na velikog J.R.R. Tolkiena?

Istina, tu i tamo se nađe neko mjesto s ulicom posvećenom velikom fantasy piscu (u posljednje vrijeme su ovakve ulice malo češće u generičkim američkim predgrađima, kojima fali originalnosti pri dodjeljivanju imena), ali Geldrop je otišao korak dalje, i cijeli jedan kvart ispunio nazivima poznatih likova iz slavne trilogije Gospodar prstenova i njezina prednastavka, Hobita.

geldrop

Srce svega čini Avenija Tolkien, iz koje se granaju ulice podijeljene na manje skupine, koje čine srodni likovi. Tako na sjeveru imamo gondorske momke poput Boromira, Faramira i Aragona, a zapadnije je patuljačko kraljevstvo s Bifurom, Bofurom, Balinom i ostatkom družbe. Cijelu kartu možete pogledati na Google Maps linku dolje.

Primjetno je da osim Sarumana (u čijoj se ulici, slučajno ili namjerno, nalazi škola), niti jedan drugi negativac nije dobio svoj spomen, a još je čudnije da u cijeloj ovoj priči nema Bilba, sasvim običnog hobita s kojim je i započela cijela saga. Možda uskoro krene kakva peticija od strane stanovnika Sarumanove da se napokon pridruže pozitivcima (i izbjegnu vjerojatno vrlo negativnu energiju svoje ulice), pa i mali Bilbo dobije što zaslužuje.

geldrop

Inače, podrijetlo ovog neobičnog imenovanja prilično je maglovito, ali se pretpostavlja da su sredinom 90-ih gradski oci odlučili renovirati taj dio grada, a kako je nekoga od njih (nesumnjivo onoga ili onu koja na posao dolazi sa šiljatim ušima i besprijekorno glatke, plave kose) geometrija ulica podsjetila na prsten, odlučeno je da se one nazovu upravo po likovima iz Gospodara prstenova i njegovog prethodnika. Svaka čast na ideji!

TAGOVIgeldrop gospodar prstenova hobit Nizozemska patuljci tolkien ulice po tolkienovim likovima vilenjaci

Komentiraj