Report

Ima se, može se!

Aside Banners

Pravi kapitalci: Ovo su vojni avioni koje želimo da patroliraju našim nebom

Vrsni i nadasve profesionalni ekonomisti iz redakcije Idesh!-a s velikim su samopouzdanjem ovoga vikenda procijenili kako sveobuhvatnoj i prokleto dugotrajnoj recesiji uskoro dolazi kraj, što je nama bio znak da istog trena počnemo kovati nove grandiozne planove. Jedna od prvih stavki na papiru nam je obnova zračne flote.

Piše , Objavljeno

Naš zračni prostor nije jedan od najopasnijih na svijetu, no unatoč tome odlučili smo kako bi bilo dobro za svaki dan u tjednu nabaviti barem po jedan od najmodernijih vojnih aviona na svijetu. Ako ništa drugo, barem da svaki dan probije zvučni zid označavajući podne, jer vrlo je malo boljih načina da svijetu nedvosmisleno kažeš: “Ima se, može se!”

Gripen

slika1

Svi znamo koliko nam teško zna biti probuditi se rano u ponedjeljak i započeti novi radni tjedan. Ruke su nesigurne, a koncentracija je nikakva. Kako bismo spriječili bilo kakve probleme odlučili smo naš zrakoplovni tjedan započeti sa avionom švedske proizvodnje što nas nekako podsvjesno uvjerava u njegovu sigurnost i pouzdanost. Gripen je lagan i veoma agilan vojni avion sa karakterističnim delta oblikom krila koji nam se oduvijek sviđao. Inženjeri iz Saaba kažu kako je Gripen konstruiran tako da kroz relativno niske troškove održavanja može čak 50 godina služiti u zraku bez ikakvih problema, što je sigurno prednost koja bi se mogla svidjeti našim vojnim glavešinama. Malo manje našim vjernim serviserima u Ukrajini. Osim toga, velik dio njegovih proizvodnih planova i nacrta je open source zbog čega je Gripen vojni avion kojim najradije započinjemo radni tjedan u zraku.

F-22 Raptor

slika2

Kada znaš da imaš kapitalca u garaži ne čekaš kraj tjedna da se njime provozaš već ga uzimaš prvom prilikom, a u našem slučaju to je u utorak. Dame i gospodo, utorak smo predvidjeli kao dan kada diljem naše zemlje probijanjem zvučnog zida podne označava najmoderniji i najnapredniji vojni avion u svijetu, američki F-22 Raptor. Ovaj lovac pete generacije, čija je jedina sličnost sa istoimenim napastima iz filma Jurrasic Park u osjećaju koji izaziva kod svakoga na koga se namjeri, opremljen je najnaprednijim senzorima u svijetu, a nevidljiv je za praktički sve ostale radare. Pogone ga dva motora maksimalne brzine od 2,4 Macha, dok sve dosadne i zamorne operacije unutar aviona obavljaju dva superkompjutera kojima je opremljen. Sa sobom nosi šest AIM-120C radarski navođenih raketa srednjeg dometa, dvije AIM-9 rakete kratkog dometa navođene toplinskim senzorima te 20 mm top ispod trupa. Drugim riječima, 50 posto čega ne razumijemo, a 100 posto čega ne trebamo, no jebiga ako ne zvuči odlično.

Eurofighter Typhoon

slika3

Srijedom smo odlučili odati počast političko-ekonomskoj uniji kojoj već godinu dana pripadamo i njezinim fondovima također, jureći zrakom u perjanici aeronautike Europske unije. Eurofighter Typhoon je nastao zajedničkim naporima četiri europske države: Njemačke koja je zaslužna za naprednu funkcionalnost Eurofighterovih motora i sustava, Velike Britanije koja je konstruirala vjerojatno najbrži komunikacijski sustav za slanje upita u Washington, Italije iz koje su nesumnjivo došle dizajnerske ideje zbog čega je Eurofighter toliko graciozan te Španjolske koja se naknadno priključila radi održavanja broja proizvođača parnim. Politički nekorektnu šalu na stranu, Eurofighter je fantastična letjelica 4.5 generacije konstruirana za napade iz zraka. Iako nije ni do koljena našem kapitalcu od utorka, Eurofighter Typhoon nosi puno bolje ime od njega te je nadmoćan bilo kojem drugom europskom vojnom zrakoplovu, osobito francuskom Rafaleu, konstruiranom specifično za brzo povlačenje. Ispričavamo se na ponovnoj političkoj nekorektnosti.

MiG-35

slika4

Četvrtak je dan kada nas najviše udara nostalgija te tada iz garaže vadimo avion čije je ime neizbrisivo ostalo u našoj kolektivnoj svijesti kao sinonim za zračne lovce. Iako je čest dojam kako je MiG zastarjeli tip aviona te je stvar prošlosti, ta tvrdnja je daleko od istine. Za razliku od gotovo svega ostaloga proizašloga iz sovjetske proizvodnje MiG se nije proizveo u samo jednoj seriji i koristio sve dok ga zakrpe nisu držale u jednom komadu. MiG-35 je nasljednik puno poznatijeg hladnoratovskog MiG-29 lovca, no daleko naprednijih mogućnosti od njega. On je zamišljen kao ruska Katica za sve služeći kao izviđač i lovac- presretač sposoban za rušenje neprijateljskih aviona, krstarećih projektila, ali i uništenje meta na moru te zemlji, dok bi u našoj verziji dobio i vrlo važnu funkciju označavanja podneva. Prvi puta je predstavljen na aeromitingu u Indiji 2007. godine, a od tada je usavršavan kroz desetak prototipa. Lista čekanja je duga, a u našem grandioznom planu je rezervacija barem jednoga primjerka. Ako ništa drugo, barem zbog imena.

F-16

slika5

Petak je dan kada se treba pokazati vani stoga smo za taj dan izabrali jednu od najprepoznatljivijih letjelica u svijetu, slavni F-16. Proizvodi se neprestano još od 1976. godine do danas te je proizvedeno čak 4500 primjeraka ove uistinu legende među avionima. Zbog godine u kojoj se počeo proizvoditi lako je zaključiti da F-16 u sebi nosi već sad vrlo zastarjelu opremu, no njegovi proizvođači su to vrijeme iskoristili kako bi ga usavršili do krajnih granica zbog čega je F-16 i danas jedan od najnaprednijih i najboljih vojnih aviona koji se koristi diljem svijeta. Mnogi bi na ovo mjesto umjesto F-16 stavili jedan od novijih i blještavijih aviona buduće pete generacije, no mi smo pravi muškarci koji cijene klasičnu ljepotu ispred svega stoga je naš izbor ovdje bio lagan. A i veoma liči na Colonial Viper-e iz Battlestar Galactica serije što je još jedna velika prednost za F-16.

Reaper

slika6

Lagali smo! Na listi nemamo sedam aviona, već samo njih šest. Kao i svom ostalom poštenom narodu, veoma nam je mrsko raditi vikendom te smo zbog toga u našem grandioznom planu na mjesto subote i nedjelje upisali ime Reapera, najbolje i najusavršenije bespilotne letjelice na svijetu. Piči brate na automatik i neka jurca okolo. Svakih 14 sata, jer to mu je maksimum vremena koje može provesti u zraku, će se valjda netko naći da ga napunimo gorivom i pošaljemo natrag. Reaper predstavlja budućnost zračnog ratovanja u kojoj će se bitke voditi daleko od samog pilota koji na daljinski upravlja letjelicom iz udobnosti svojega kauča. Opremljen je ogromnom količinom naoružanja, ali i jednom od najnaprednijih kamera čijem zoom-u ništa ne može promaknuti, čak ni ona neispijena polovica pive koju ste ostavili iza šanka kada ste mislili da vas nitko ne vidi.

TAGOVIavioni f-16 grippen mig piloti vojni avioni vojska zrakoplovi

Komentiraj