Report

Bez pomoćnih kotačića!

Aside Banners

Najduži bicikl na svijetu ima 35,7 metara i začuđujuće ga je lagano voziti

Piše , Objavljeno

Neki ljudi žele izgraditi najvišu zgradu na planeti, drugi pokušavaju oboriti brzinske rekorde automobila, a ovi blesavi Nizozemci slažu najduži bicikl na svijetu!

bicikl 1Ako te zanima nešto vezano uz bicikle, najbolje se obratiti Nizozemcima, jednom od naroda koji možda i najviše populariziraju ovakav oblik prijevoza. Osim što obaraju rekorde u broju bicikala po glavi stanovnika, bave se i pomicanjem nekih drugih granica, pa se organizacija Mijl Van Mares Werkploeg tako uspjela uguziti u ovogodišnju ediciju Guinnessove knjige rekorda i to najdužim ikada konstruiranim biciklom. Njihova je zvjerka dugačka točno 35 metara i 70 centimetara, a sastoji se od dva posebna kotača s modificiranim pedalama i upravljačem, između kojih se nalazi više od 30 metara aluminijske konstrukcije kakva se koristi za koncertne pozornice. Ona je dovoljno čvrsta i stabilna da ne visi i rula po asfaltu, a evo kako to izgleda u praksi!

Longest bicycle – Guinness World Records:

Za vožnju je potrebno dvoje ljudi, jedan koji pedalira i jedan koji upravlja, a pošto je stražnja guma monstruozno široka, nema nekih prevelikih problema sa ravnotežom. Ono što je ipak nemoguće jest skretati u zavojima, pa dok netko ne smisli dovoljno stabilan materijal koji se može savijati samo po horizontalnoj osi, ovaj će divovski bicikl voziti samo po ravnoj cesti. Ipak, izgleda kako Nizozemci neće moći dugo uživati u slavi i svome rekordu, jer je već spreman projekt koji će ih dotući. Radi se ekipi sa Sveučilišta u Južnoj Australiji, koji su složili 41 metar i 40 centimetara dugačku konstrukciju i žele taj rekord već iduće godine!

bicikl 2

Njihov je sustav puno drugačiji od nizozemskog, prvenstveno jer imaju čak 20 sjedalica te 19 članova “posade” koji pedaliraju i jednog koji upravlja. Samim time je ovaj bicikl mnogo nestabilniji i teži za voziti, ali ipak su uspjeli preći 100 metara i tako se kvalificirati za prestižni rekord. S druge strane, Nizozemci uvijek mogu dodati još par šipaka na svoju konstrukciju i dodatno ju produžiti, tako da se čini kako lov za ovu prestižnu titulu postaje sve zanimljiviji!

TAGOVIbicikl guinness Guinnessova knjiga rekorda najduži bicikl na svijetu Nizozemska rekord

Komentiraj