Report

Aside Banners

Najgore svjetske valute

Da vas u nekoj normalnoj državi vide s ruksakom punim love mislio bi da ste opljačkali banku no u ovim državama zna se da idete u dućan po kaugume.

Piše , Objavljeno

Jedan od najpoznatijih političko-ekonomskih magazina, Foreign Policy, objavio je listu država sa najvećom inflacijom na svijetu i otkrio nam kako njihove valute stoje na redovnom i crnom tržištu. Ako niste sigurni što je točno inflacija znajte da je to gubitak vrijednosti novca nastao uglavnom kao posljedica njegova prekomjernog tiskanja i to u opsegu koji premašuje potrebe prometa, roba i usluga. Laički rečeno, na tržištu imate više love nego što vrijedi vaša proizvodnja. Stopa inflacije je pak postotni porast razine cijena za određeno razdoblje.

Somalija

Valuta:Somalijski šiling (SOS)
Stopa inflacije:nije precizno poznata
Tečaj:1387 SOS-a za 1 USD

Somalijski šiling dobro dođe i za potpalu

Somalijski šiling dobro dođe i za potpalu

Nakon rasula koje je nastupilo 1991. s državnom vlasti nestao je i kompletan bankovni sustav pa su neke pokrajine izmislile svoj vlastiti. Činjenica da ne postoji centralna banka koja bi regulirala tržište i valutu nagnala je trgovce da sami definiraju pravila. Možete mislit kako to izgleda.
Obzirom da nema središnje banke nema se tko baviti ni tiskanjem novca pa ga privatnici ilegalno tiskaju u Kanadi i Jugoistočnoj Aziji. Procjenjuje se da je oko 80 posto novčanica u opticaju ili krivotvoreno, ili nanovo otisnuto ili neka sasvim druga valuta. Zanimljivo je kako u nekim dijelovima države u opticaju postoji samo novčanica od 1000 SOS-a iako naravno postoje proizvodi koji koštaju i manje.

Irak

Valuta:Novi irački dinar (NID)
Stopa inflacije:40 posto
Tečaj:1260 NID-a za 1 USD

Novi irački dinar

Novi irački dinar

NID su 2003. uveli Američani te tako predstavili novu valutu koja na sebi neće imati lik Saddama Husseina. Rastuća nesigurnost u zemlji dovela je do brutalnog opadanja proizvodnje energenta na kojemu se zarađivalo, dakako nafte, a istovremeno su imali problema i s crnim tržištem.
Kako bi malo pokrpali slabo punjenje proračuna središnja banka podigla je kamate. Inflacija je na svom vrhuncu iznosila i do 66 posto, a trenutna situacija je oko 40 posto i blago opada što je dobra ali ne i sigurna naznaka jer se zbog nestabilne situacije nikad ne zna što će biti sutra.

Sjeverna Koreja

Valuta:Won (KPW)
Stopa inflacije:ne zna se
Tečaj:službeno 141 KPW-a za 1 USD, crno tržište 2500 KPW-a za 1 USD

Won

Won

Problem je nastao davno jer predsjednik Kim Jong II nije mario za ekonomsku situaciju niti za stanje na tržištu pa je vrijednost njihove valute u odnosu na američki dolar godinama bio “zabetoniran”.
Iako je taj omjer danas promjenjiv on i dalje nema veze sa tržišnom situacijom jer Sjeverna Koreja niti nema nekakve tržišne rezultate da pokrije inflacijsku rupu i stabilizira državnu ekonomiju. Stoga, da bi smanjila inflacijsku rupu od 1.7 milijardi dolara Sjeverna Koreja prodaje oružje, drogu, krivotvori novac i bavi se ostalim nezakonitim radnjama. Bizarno. Naravno, rupu će krpati i narod jer su cijene povišene i do 550 posto kao što je slučaj s rižom!

Venezuela

Valuta:Venecuelanski bolivar (VEB), kasnije Bolivar fuerte (VEF)
Stopa inflacije:20 posto
Tečaj:službeno 2150 VEB-a za 1 USD, crno tržište 4110 VEB-a za 1 USD

Venecuelanski bolivar

Venecuelanski bolivar

Sjetite se kada je njihov predsjednik Hugo Chavez započeo famoznu nacionalizaciju zemljišta jer se tu krije glavni razlog inflacije. Potrošen je silan novac kako bi se zemlja koju su zauzeli stranci vratila narodu, a ti isti stranci novac su iznijeli van iz države.
Ovo je dobar primjer na koji se može primijeniti teorija nastanka inflacije. štancate novac, a on ode van iz države. Da bi se nekako pokrpala rupa nastala izljevom kapitala povećana je cijena nafte što je pak sjebalo temeljne industrijske grane. To vam je ekonomija, jednom zezneš i ode sve u materinu, a pogotovo kad vam idioti poput Chaveza upravljaju državom.

Zimbabwe

Valuta:Zimbabvaenski dolar (ZWD)
Stopa inflacije:preko 11.000 posto !!! (prije samo nekoliko mjeseci bila je oko 3700 posto)
Tečaj:službeno 250 ZWD-a za 1 USD, crno tržište 120.000 ZWD-a 1 USD (prije samo nekoliko mjeseci oko 60.000)

Zimbabvaenski dolar

Zimbabvaenski dolar

Ako je igdje situacija izvan kontrole onda je to u Zimbabweu. Tamo se pojavljuje hiperinflacija, inflacija koja se oduzela kontroli i koja se povećava u mnogo kraćim intervalima. Tamo se navodno slabljenje valute, rast inflacije i rast cijena mogu promatrati iz minute u minutu, a ne samo na godišnjoj razini.
Za sve je naravno kriv predsjednik Robert Mugabe koji je izmjenom ustava na tu poziciju došao s mjesta premijera 1988. godine. Pakao je započeo njegovom reformom u kojoj je potjerao oko 4000 bijelih, stručnih farmera, oteo im zemlju i podijelio je narodu. Gospodarstvo se uskoro srozalo, proizvodnja je krepala. Bijelci su činili samo jedan posto stanovnika ali su držali 70 posto obradivog zemljišta i što je najbolje, proizvodili su. Zimbabwe danas živi od izvora minerala, turizma i pomalo poljoprivrede.

TAGOVIekonomija inflacija irak koreja somalija valute venezuela zimbabwe

Komentiraj