Report

Aside Banners

Najhladnija mjesta na zemlji

Zima je zbog pomisli na "minus", i to ne onaj na tekućem, mnogima najodbojnije godišnje doba. Ipak postoje mjesta za koja je naš "minus" proljeće.

Piše , Objavljeno

Zime kakve mi doživljavamo u našem kutku Europe ovim ljudima mogle bi se učiniti kao loš vic, a ne kao prava smrzavica. Temperature koje oni uspijevaju preživjeti svakako spadaju u ekstreme. Predstavljamo mjesta i gradove u kojima se frižideri prodaju poput pijeska u Sahari.

International Falls

International Falls

International Falls

International Falls je grad u američkoj državi Minnesoti prosječne godišnje temperature od samo dva stupnja Celzijeva, pa sasvim opravdano nosi nadimak “Icebox of the Nation”.
International Falls redovito je jedan od najhladnijih gradova Amerike, a njegovih sedam tisuća duša uspjelo je preživjeti i ovu zimu te posvjedočiti rekordno niskoj temperaturi kakva nije zabilježena još od 1967. kada je izmjereno minus 38 celzijusevaca. Ovogodišnji siječanj donio im je rekordnih i nevjerojatnih 40 stupnjeva ispod nnnništttttticccce!

Umiat

Umiat

Umiat

Ako se uopće tako može nazvati, ovaj gradić na Aljasci udomljava čak petero i to ne stalnih stanovnika koji su u potpunosti odsječeni od svijeta. Zimi snijegom okovani gradić nema niti prilaznu cestu. Bilo bi zgodno znati što privlači dotičnih petero stanovnika u mjestašce gdje je prosječna (!!!) temperatura ugodnih minus 12 stupnjeva celzijusovih.

Snag

Snag

Snag

Snag je mala selendra u blizini Yukona u Kanadi koja udomljava desetak stanovnika, a nekada je tamo, zahvaljujući vojnom aerodromu, po barakama spavalo čak dvadesetak pripadnika zrakoplovnih snaga.
Aerodrom je zatvoren šezdesetih godina što nije ni čudno s obzirom na niske temperature koje su morali trpjeti, a znale su pasti i trideset, četrdeset stupnjeva ispod ništice. Rekord za sada stoji na točno minus 63 stupnja Celzijeve ljestvice, a postavljen je davne 1947. godine. Meteorolog koji je izmjerio tu temperaturu jedva je ustanovio točne podatke jer je živa otišla daleko ispod minimalne granice označene na termometru.

Northice

Northice

Northice

North Ice je ime istraživačke postaje koju je 1952. osnovala britanska ekspedicija za vrijeme dvogodišnjeg istraživanja Grenlanda. Stanica se inače nalazi na samoj sredini Grenlandske ledene ploče. Za vrijeme te ekspedicije čak je šesnaest puta izmjerena temperatura niža od 59.4 stupnja ispod ništice, a ona najveća iznosila je točno minus 66 stupnjeva celzijevih.

Yakutsk

Yakutsk

Yakutsk

Ako ste se zapitali gdje je Sibir, evo ga. Osim što je glavna luka na rijeci Lena, Yakutsk je glavni grad regije Yakutia i jedan je od najhladnijih, ako ne i najhladniji grad na kugli zemaljskoj.
Grad ima oko 210 tisuća stanovnika i nije odrezan od ostatka svijeta. štoviše ima čak dva aerodroma, veći Yakutsk i manji Magan, a i rijeka Lena je plovna, doduše samo ljeti.
Kao što vidite na slici, ceste su u vrhunskom stanju. Kada se radi o hladnoći gotovo je teško povjerovati da se prosječna temperatura zimi tamo spušta na minus 50 stupnjeva. Prosječna!

Verkhoyansk

Verkhoyansk

Verkhoyansk

Osam dana putovanja i 675 kilometara od Yakutska nalazi se Verkhoyansk, gradić koji je dostupan samo zimi kada se smrznu jezera jer do njega ne vodi niti jedna cesta. Također ima aerodrom, a i leži na plovnoj rijeci Yani.
Obzirom na brojku od samo 1400 stanovnika Verkhoyansk se samo formalno vodi kao grad, a prije nekoliko godina bio je treći među najmanjim gradovima Rusije. Mjesto je bogato prirodnim resursima kao što je zlato, ali kakve li ironije, nikome ga se ne da iskopavati zbog ekstremno niskih temperatura koje znaju otići na 69 stupnjeva ispod nule! Inače, prosjek je ugodnih minus 49 celzijevih stupnjeva.

Oymyakon

Oymyakon

Oymyakon

Logično, ovdje se najviše priča o Sibiru stoga evo još jednog predstavnika, rekordera točnije. Oymyakon je selo koje se također nalazi u regiji Yakutia, a može se podičiti činjenicom da je najhladnije stalno nastanjeno mjesto na zemlji. Najniža zabilježena temperatura u Oymyakonu izmjerena je davne 1926. godine, a bila je toliko niska da se smrzavamo i od same pomisli na nju. Iako je teško povjerovati, zimi je tamo u prosjeku 50 stupnjeva ispod, a rekord je nevjerojatnih minus 71.2 stupnja celzijeva!

Vostok Station

Vostok Station

Vostok Station

Kada se radi o znanstvenim bazama, Vostok Station na istočnom djelu Antarktičke ploče, nedaleko Južnog pola, nedodirljivi je broj jedan. Čak mu niti Oymyakon nije dorastao.
Vostok je osnovan 1957. godine kao sovjetska stanica za istraživanja i tako je šljakala punih 37 godina. Danas služi Rusima, Amerima i Francuzima. Najniža temperatura koja je tamo zabilježena 1983. godine blago rečeno nema veze sa mozgom a iznosila je 89.2 stupnja ispod ništice!
Mjesto je zaista negostoljubivo, no bez obzira na to i prosječnu temperaturu od minus 65 stupnjeva, 13 vrijednih znanstvenika zimi tamo neprekidno čeprka po ledu i snijegu.

TAGOVIgradovi hladnoća International Falls kanada Northice Oymyakon rusija sibir Snag temperatura Umiat Verkhoyansk Vostok Station Yakutsk zima

Komentiraj