Biznis & Lova

Sića...

Aside Banners

Najskuplji auto svih vremena prodan za nevjerojatnih 52 milijuna dolara

Piše , Objavljeno

Rekordi su tu da se ruše, a jedan Ferrari 250 GTO iz 1963. godine upravo je ovih dana srušio onaj za najskuplji ikada prodani automobil.

ferrari 250 gto

Slovima, pedeset i dva milijuna, brojkama, 52 milijuna dolara! Toliko je nepoznati kupac platio za crveni Ferrari 250 GTO iz 1963., koji je punih 40 godina bio u vlasništvu kolekcionara Paula Pappalarda. Pappalardo je automobil u potpunosti restaurirao i vozio po mnogim povijesnim trkama, ali je zov novca bio jednostavno prejak. Kako bismo stavili tu količinu novca u perspektivu, recimo da za tih 250-ak milijuna kuna možete kupiti 30-metarsku luksuznu jahtu, tri ili četiri velika stana na najskupljim lokacijama diljem svijeta ili, ovako od oka, cijelu hrvatsku industriju…

Ferrari 250 GTO prvi je put svjetlo dana ugledao 1962. godine, a proizvedeno je samo 39 vozila. Inicijalno su korišteni za Le Mans i druge Grand-Touring utrke, ali su vrlo brzo postali znatno vrjedniji kao kolekcionarski primjerci. “Danas se GTO smatra najboljim autom kojega možete posjedovati“, kaže Don Williams, preprodavač vozila. “To je kao Mona Lisa. Posjeduje mističnost. Ako imate GTO, imate izvrsnu kolekciju!

ferrari 250 gto

Ovaj rekordni primjerak ima bogatu i slavnu povijest, a 1963. godine ga je francuski vozač Jean Guichet dovezao do prvog mjesta utrke Tour de France Automobille. Prijašnji je rekorder bio zeleni Ferrari 250 GTO, kojega je na poklon dobio legendarni britanski vozač utrka Stirling Moss. Njegov je primjerak prošle godine prodan za 35 milijuna dolara, a u skladu s tom transakcijom i ovom koja se odvila prije nekoliko dana, naglo raste zainteresiranost i za nekoliko preostalih skupocjenih limenih ljubimaca, koji su u vlasništvu ekipe poput bubnjara Pink Floyda, Nicka Masona, starog prdonje iz Goldman Sachsa, Petera Sachsa i osnivača Wal-Marta, Roba Waltona. Ima se, može se!

TAGOVIauto auto utrke automobil ferrari ferrari gto najskuplji auto na svijetu

Komentiraj