Report

Burger iz McLaboratorya

Aside Banners

Hamburger od dva milijuna kuna ‘uzgojen’ je u laboratoriju

Piše , Objavljeno

Ako ste mislili da je onaj sočni biftek, koji ste masno platili u nekom restoranu, najskuplji komad mesa koji možete pojesti, hamburger iz laboratorija će vas uvjeriti u suprotno!

burger

Prehraniti 7 milijardi ljudi, te pritom voditi brigu o ekologiji i zaštiti životinja, bome nije lagan posao. I dok GMO povrće i dalje izaziva kontroverze gdje god se pojavi, zadnjih nekoliko godina vrlo se aktivno razvija i adekvatna zamjena životinjskom mesu. Naime, moderno stočarstvo u sebi nosi mnoštvo problema, prije svega ekološke prirode, ali i sve veće potrebe da se životinje zaštite od barbarskog klanja i muke koju moraju trpiti. Rješenje? Meso iz laboratorija!

Dr. Mark Post i njegova ekipa sa sveučilišta u Maastrichtu (Nizozemci su trenutno najjači u ovoj futurističkoj industriji), 5. će kolovoza na ekskluzivnoj londonskoj gala priredbi, bogatim nepcima priuštiti vrhunski burger nastao u laboratorijskoj petrijevoj posudi, i to za svega 385 tisuća američkih dolara (oko 2 milijuna kuna).

burger

Burger sačinjava 20 tisuća umjetno uzgojenih mišićnih vlakana, te je vjerojatno najskuplji komad mesa koji je itko imao priliku pojesti (ne uzimamo u obzir one idiote koji plaćaju masne pare, kako bi mogli pojesti jednog od zadnja tri preostala primjerka neke životinjske vrste).

Burger teži svega 140 grama, a dr. Post kaže da ima “relativno dobar okus“. Ipak, budućnost ovakvog uzgoja hrane je vrlo upitna, pošto ljudi nevoljko posežu za nečim što je proizvedeno u laboratoriju (a u isto vrijeme svakodnevno konzumiraju takve proizvode). Upravo je promicanje daljnjih istraživanja i napredak tehnike glavni razlog tog londonskog događaja, a i cijena samog burgera je paprena zbog potrebe da se skupi što više novca za nastavak rada na projektu.

burger

A za kraj, malo ‘gnjusnih’ detalja o proizvodnji mesa iz laboratorija: prvo se vade stanice iz vrata zaklanih krava, koje se potom repliciraju u laboratoriju pomoću matičnih stanica iz fetusa telića, te se dugotrajnim, skupocjenim i mukotrpnim postupkom uzgajaju u petrijevim zdjelicama. Mmmmm, dobar tek!

TAGOVIhmburger hrana meso meso iz laboratorija znanost

Komentiraj