Report

Aside Banners

Najtoplija mjesta na Zemlji

Vjerujemo da ste se nakon našeg teksta o najnižim temperaturama ikada zabilježenim zapitali i koje su najviše. Evo ih...

Piše , Objavljeno

Nakon najhladnijih mjesta na Zemlji donosimo vam i ona najtoplija, gdje su temperature također otišle u ekstreme ekstrema, i gdje ni kremica sa faktorom 435 ne bi puno pomogla.
Iako ove temperature svakako zvuče opasno, podsjetiti ćemo vas kako se ona mjeri, nakon čega je lako zaključiti da to zapravo i nije maksimum maksimuma. Temperatura zraka mjeri se na dva metra iznad tla, i to na mjestu koje je zaklonjeno od direktnog sunčevog djelovanja. Krenimo mi s popisom…

Wadi Halfa

Wadi Halfa

Wadi Halfa

Wadi Halfa grad je s petnaestak tisuća stanovnika, a nalazi se u sjevernom dijelu Sudana koji je najveća državi u Africi, odnosno deseta po veličini u svijetu. Obzirom da Sudan na sjeveru graniči s Egiptom, Wadi Halfa vrlo je blizu drevnih egipatskih nalazišta.
Gad je najpoznatiji je po tome što je u 19. stoljeću, za vrijeme kolonijalnog haračenja, britanskim snagama poslužio kao utvrda. Kasnije, u Drugog svjetskom ratu je poslužio kao komunikacijsko središte saveznicima. Osim burne povijesti grad je danas poznat i kao jedan od najtoplijih na planeti zahvaljujući zabilježenoj temperaturi od 52,7 stupnjeva Celzijevih.

Ahwaz i Aghajari

Ahwaz

Ahwaz

Ahwaz je glavni grad jedne od najstarijih iranskih provincija imena Khuzestan, i leži na obalama rijeke Karun. Iran inače ima trideset provincija. Aghajari je također grad u Iranu, a ono što im je zajedničko osim države u kojoj se nalaze su i ekstremne temperature koje se tamo mogu zateći. Rekord u oba grada se kreće oko 53 stupnja Celzijeva. U Ahwazu to je točno 53,5, a u Aghajariju 53,3 stupnja prema Celzijevoj ljestvici.

Tirat Tavi

Tirat Tavi

Tirat Tavi

Teta Wikica i Google upoznali su se sa pojmom “nemoćan” baš kad je Idesh! redakciji zatrebao bilo kakav suvisao podatak o mjestu iz naslova. Poznato nam je samo da se nalazi u Izraelu i da je s prosječnim ljetnim temperaturama od 47,2 stupnja Celzijeva redoviti gost na listama najtoplijih destinacija na Zemljinoj kugli. Najviša temperatura tamo izmjerena iznosila je 54 stupnja Celzijeve ljestvice.

Tombouctou i Araouane

Tombouctou

Tombouctou

Oba mjesta iz naslova nalaze se u zapadno-afričkoj, sedmoj po veličini državi u Africi, Republici Mali. Tombouctou (ili Timbuktu) je glavni grad istoimene i najveće regije sjevernog dijela Malija, a Araouane je malo selo smješteno u istočnom dijelu, 270 km udaljeno od spomenutog Timbuktua. Oba grada poznata su po ekstremno visokim temperaturama koje su u Timbuktu dosegle nešto iznad 55, a u Araouaneu točno 55 stupnjeva Celzijevih.

Kebili i Ghadames

Kebili

Kebili

Pustinjski grad Kebili, ili kako nam teta Wiki nalaže da bi bilo pravilnije reći, Gibili, nalazi se u Tunisu i jedna je od najstarijih oaza Tunisa i Sjeverne Afrike. Uz to, on je i mjesto gdje su pronađeni prvi dokazi o tome kada su ljudi počeli nastanjivati Tunis. Kao šlag na tortu, Gibili se odavno smjestio i na listu mjesta s rekordno visokim temperaturama zraka. Tamo i u Libijskom predstavniku Ghadamesu, čiji je stari dio pod UNESCO-vom zaštitom, izmjereno je čak 55 stupnjeva Celzijevih.

Death Valley

Death Valley

Death Valley

Death Valley, osnosno Dolina smrti, najniža je (85.5 metara ispod razine mora), najsuša i najtoplija kotlina Sjeverne Amerike. Ova kalifornijska dolina drži rekord za najvišu temperaturu u zapadnoj hemisferi, zatim za mjesto koje je bilo najtoplije u najdužem razdoblju (43 dana za redom držala se iznad 48 stupnjeva) i na kraju za drugu najvišu temperaturu ikada zabilježenu.
Obzirom da je 38 stupnjeva Celzijevih tamo ko’ dobar dan, a po ljeti je čak i preko 50, možete pretpostaviti koliki je rekord izmjeren prije skoro sto godina, 1913. godine. U mjestu nekad znanom po imenu Greenland Ranch, a danas Furnace Creek zabilježeno je čak 56.6 stupnjeva (debelo) iznad nule.

Al ‘Azizia

Al 'Azizia

Al ‘Azizia

Najviša zabilježena temperatura na zemaljskoj površini zabilježena je u Libiji, uglavnom pustinjskoj i četvrtoj najvećoj državi Afrike, odnosno sedamnaestoj najvećoj državi na svijetu gledajući opseg teritorija. Rekordna temperatura evidentirana je davne 1922. u gradu Al ‘Azizia, a iznosila je čitavih 57,7, dok se negdje spominje čak i 66 stupnjeva Celzijevih. Za ubitačne skokove temperature uglavnom je zaslužan ultra topli pustinjski vjetar zvan Ghibli.

Pročitaj i:

Najhladnija mjesta na Zemlji >>

Najopasnije zemlje svijeta >>

Najveći navijački neredi >>

Najgore svjetske valute >>

Zemlje koje provode smrtnu kaznu >>

TAGOVIafrika Aghajari Ahwaz Al Azizia Araouane Death Valley Ghadames Kebili najtoplije pustinja Tombouctou vrućina Wadi Halfa

Komentiraj