Report

Hubble otkriva

Aside Banners

Najvažnija slika koju je teleskop Hubble ikada snimio

Piše , Objavljeno

Postoje slike svemira, a postoje i SLIKE svemira, prizori koji se snime eventualno jednom u par godina, te nas podsjete koliko je ‘veliko crnilo’ ogromno, strašno i prekrasno mjesto.

hubble slike

Varate se ako mislite da je za promatranje svemira dovoljno samo okrenuti teleskop u nasumično izabranom smjeru, i čekati da se prekrasne slike svemira downloadaju na zaslon računala. Astrofizika i astronomija je u tom pogledu ipak znatno kompleksniji posao, a ako se u obzir uzme da najveći i najbolji svjetski teleskopi imaju liste čekanja i po nekoliko godina, on postaje i iznimno delikatan.

Tako je skupina znanstvenika daleke 1996. godine, nakon više mjeseci čekanja, dobila pravo da na deset dana koristi svemirski teleskop Hubble, jedno od najvećih ljudskih tehničkih dostignuća. No, umjesto da ga upere u neki od ‘zicera’, te promatraju dio svemira za koji znaju da nešto sadrži, oni su se odlučili za tamni komadić svemira, naizgled potpuno lišen ikakvih zvijezda i planeta. Ono što su tamo pronašli zapanjilo je znanstveni svijet!

Hubble Ultra Deep Field 3D – video:

Kako to obično biva s velikim znanstvenim otkrićima, skeptici su morali pokunjeno priznati da su bili u krivu, te se diviti onome što je Hubble snimio. Preko 3000 galaksija, nazvanih Hubble Deep Field, koje su tokom godina i daljnjeg istraživanja rasle (Hubble Ultra Deep Field sa preko 10 tisuća zvjezdanih skupina) i pretvarale se u samo djelić sustava od preko stotinu milijardi galaksija, bile su finalan dokaz naše minornosti i neslučene i nezamislive veličine svemira.

TAGOVIastronomija Axe svemir galaksije hubble hubble deep field svemir znanost

Komentiraj