Report

Pozdravite novog internet giganta

Aside Banners

Najveća tvrtka za koju vjerojatno nikada niste čuli sprema se osvojiti cijeli svijet

Piše , Objavljeno

Možda zvuči kao neka jeftina turska sapunica, ali Alibaba je trenutno jedna od najbrže rastućih svjetskih megakompanija i vrijeme je da napokon saznate nešto o njima!

alibaba 1Ovaj petak, 19. rujna 2014. godine, vjerojatno će ostati zapamćen kao jedan od najznačajnijih datuma u novijoj povijesti, barem što se tiče ekonomije, burze i prebacivanja milijardi i milijardi dolara iz šupljeg u prazno. Naime, kineski je internet gigant Alibaba odabrao upravo taj datum da izađe burzu, a očekuje se da bi mogao razbiti i rekord po inicijalnoj javnoj ponudi (IPO) koji za sada s 22,1 milijardom dolara drži kineski Agricultural Bank. Kasno sinoć za Alibabu su se te brojke kretale oko 21,8 milijarde dolara, tako da još ima vremena da Wall Street dobije novog vladara.

Dionice se inicijalno nude za cijenu od 68 dolara po komadu, što bi značilo kako je tržišna vrijednost Alibabe trenutno procijenjena na 167,6 milijarde dolara! Za usporedbu, to je više od Walt Disneya i Boeinga te izravnih američkih konkurenata, Amazona i eBaya. Stručnjaci pak procjenjuju da takve brojke ovog kineskog giganta svrstavaju u kategoriju Facebooka i Googlea, prvenstveno s obzirom na rast, potencijal i perspektivu koje sve tri tvrtke imaju.

alibaba

Ok, jasno nam je da su svi svjetski lovaši, investicijski fondovi i ostali legalni kriminalci pohrlili kupiti što više vrućih dionica Alibabe, no što je to toliko poželjno u tvrtki za koju do danas nije niti čulo čak 88% Amerikanaca?! Paaaa, možda bi trebali naučiti, jer ova se mega korporacija širi biznis takvom brzinom da već sada drži oko 80% najmnogoljudnijeg e-tržišta na svijetu, njihov Taobao uništava eBay, AliPay je jači od PayPala, a TMall, AliExpress, 1688.com i naravno, osnovni Alibaba.com dominiraju svakim aspektom online kupovine i prodaje. Brži su, efikasniji, raznovrsniji i jeftiniji od američkih i europskih konkurenata te je teško vjerovati da za godinu-dvije neće postati jedna od najjačih tvrtki na svijetu, uz bok i dalje nedostižnom Appleu.

Naravno, početak je klasična priča o malom čovjeku s velikim snovima, koji je 1999. godine iz svog malenog stančića pokrenuo stranicu za povezivanje kineskih trgovaca s ostatkom svijeta te ju nazvao Alibaba. Njegovo je ime Jack Ma (zapamtite ga jer će se o njemu itekako pričati), a prilično je neobično i ne pretjerano privlačno ime za svoju glavnu stranicu odabrao iz jednog jednostavnog razloga: opće prepoznatljivosti. Znate ono, Alibaba i 40 hajduka… Sada ovaj servis posluje s godišnjim prometom od 296 milijardi dolara (za usporedbu, eBay je prošle godine imao 76,5 milijarde dolara prometa) i djeluje po vrlo efikasnom modelu u kojem su doslovno samo poveznica između prodavača i kupca. To još uvijek ne znači da Alibaba diže keša kao primjerice jedan Apple, ali s izlaskom na burzu i povoljnom ulagačkom klimom bi se i to moglo promijeniti.

jack ma

Što se tiče Maa, njegovo se bogatstvo procjenjuje na 14 milijardi dolara, što je jedva dovoljno da se ugura na top listu 100 najbogatijih ljudi na planeti, ali s obzirom da će samo u petak od izlaska na burzu dobiti milijardu dolara čiste love, njegova pozicija može samo rasti. Alibaba nastavlja širiti svoj posao na sva područja internet trgovine, a kada se počnu granati i na primarne djelatnosti i proizvodnju, stvari će zasigurno postati još zanimljivije. Mi se pak moramo početi pripremati na svog novog “gospodara“, koji će očekivano doći iz Kine…

TAGOVIalibaba amazon burza e-trgovina eBay internet kina kineska stranica trgovina

Komentiraj