Report

ups!

Aside Banners

Najveće ljudske pogreške u povijesti pogrešaka

Piše , Objavljeno

Nijedna od navedenih nema veze s klasičnim pogreškama na koje smo naviknuli. Tipa, ostavio sam upaljenu peglu u upaljenoj mikrovalnoj koja je bila u upaljenoj pećnici. I tako je greškom izgorjela moja kuća, dvorišna zgrada, pola parkirališta i susjedova garaža u kojoj je bio lijek za sve adidas Superstar šuze, Timberland cipele i Uggs čizmice koje viđamo na svakoj drugoj osobi. Okej, stvarno bi bila šteta da izgori lijek za suzbijanje toga, ali vidite u kojem smjeru idemo. Bili biste na bonusu liste da ovo napravite. Ali i to je beba fail za ove failove koji su natipkani ispod.

Greška broj 1: Odbijanje J.K. Rowling

fotka 01

Čak 12 izdavačkih kuća odbilo je poznatu J.K. Rowling prije nego je izdavačka kuća Bloomsbury Publishing napokon prihvatila cijelu ideju o čarobnjaku Harry Potteru i cijelom čarobnjačkom svijetu. Izdano je ukupno 7 ultra popularnih knjiga koje su prevedene na više od 60 jezika po svijetu. Najtragičnije za ovih 12 luzera je lova. Zarada koju je dofurala serija knjiga može se računati u milijardama kuna. I to govorimo samo o knjigama. Avada Kadavra 12 puta za sve ove nesretnike i hvala Bloomsburyju na Potteru i ekipi.
Pouka: Imaj mašte malo čovječe.

Greška broj 2: Gubitak nekoliko tisuća Bitcoina

fotka 02

James Howells 2009. godine kupio je čak 7.500 Bitcoina (virtualna valuta) za Čunga Lungu. Pohranio ih na portfolio hard diska i odložio u ladicu. No kada je 2013. internet poludio i ispalio Bitcoin u nebo gdje je 1 Bitcoin vrijedio 613 funti, James je postao bogatiji za 4,5 milijuna funti. Zamalo. Naime, doslovno je mrvicu ranije čistio ured i bacio stari hard disk vrijedan par milijuna. Shvativši grešku odjurio je na smetlište i naravno da nije pronašao bačeno. Damn! Smetlište je postalo skuplje za 4,5 milijuna funti, a James povijesni luzer.
Pouka: Ne bacaj starine, ne znaš kada će ti zatrebati.

Greška broj 3: Gubitak satelita zbog sitne gluposti

fotka 03

NASA je uspjela izgubiti satelit. Okej, događa se, svemir je velik, daleko je sve itd. No način na koji je izgubljen je debilan. Naime došlo je do malog nesporazuma između NASA-e i firme koja je pravila turbine. Jedni su mislili na jedno, drugi na drugo, nitko nikome nije rekao o kakvim je mjernim jedinicama riječ i satelit je poslan puno više u svemir od očekivanog. Iznenađenje se pojavilo kada je pukla svaka veza između planeta Zemlje i klimatskog satelita koji je poslan da se približi Marsu. Možda se približio malo više od očekivanog.
Pouka: Ne spavaj na satu fizike.

Greška broj 4: Ne upucati ozlijeđenog Hitlera

fotka 04

Iako nikad nije službeno potvrđeno, zanimljivo je u teoriji. Naime na putu da postane njuška u britanskoj vojsci, nesretnik i vojnik Henry Tandey je 1914. naišao na ozlijeđenog i nenaoružanog klinju Adolfa koji je ležao u jarku. Za njega i ostale Hitler bio je nepoznat lik. Naravno, umjesto da ga propuca on ga je pokrpao i pustio. I tako uništio milijune života desecima država i postao nesretnik stoljeća. Iako nikad nećemo saznati istinu oko toga zvučalo nam je zanimljivo, pa smo ovu teoriju stavili na listu. Nemojte nas kriviti za ništa.
Pouka: Ništa nam poučno ne pada na pamet… Sorry.

Greška broj 5: Naljutiti Genghis Khana

fotka 05

Džingis kao vladar mongolskog carstva imao je susjedskih nejasnoća s Ala ad-Din Muhammadom, vladarom carstva Khwarezmid (današnji Irak/Iran). Poslao je svog diplomata koji je lagano odbijen rezanjem glave. Džingis se to jutro ustao na lijevu nogu, jako naljutio i poslao 200.000 vojnika te obrisao tu lijevu nogu s carstvom. Tim je potezom vladar Muhammad pripisao smrtnu kaznu cijelom carstvu. E to je fail. Nisu bitni novci niti materijalne stvari. Ovo je greška koja je obrisala veliki broj ljudi.
Pouka: Ne ljuti se čovječe dok igraš ‘Ne ljuti se čovječe’.

Greška broj 6: Ne zaposliti Briana Actona i Jana Kouma

fotka 06

Naime Acton i Koum su bili 2 ambiciozna programera koji su se prijavili na natječaj koji je objavio tvrtka u debelom usponu – Facebook. Očito nisu zadovoljili šefove te se odbijeni. Naravno dogodilo nam se svima. Ne da nas odbije Facebook, nego da nas odbiju na razgovoru za posao. Zuckerberg je kasnije to platio 19 milijardi dolara. Razlog? Acton i Koum su se bacili na posao nakon neuspjeha s fejsom i osnovali kompaniju bez koje danas ne možemo. Radi se o najpopularnijoj platformi za dopisivanje, kultnom WhatsAppu.
Pouka: Ne sumnjaj u potencijal i ambicije drugih. ‘Seen’.

Greška broj 7: Sklopiti krivi posao od 15 milijardi dolara

fotka 07

Francuska nacionalna željeznica sklopila je posao od ukupno 15 milijardi dolara kojim je napravila ogroman update voznog parka. No prilikom dogovora krivo su mjerili i naručili vlakove koji su bili preširoki za preko 1.300 željezničkih postaja u Francuskoj. Grešku će platiti još dodatnih 50 milijuna eura. To je kao da naručite londonski autobus pritom ne razmišljajući da imate samo drvenu baraku od garaže. U nekoj smiješnoj državi bi to bila dupla cifra love gdje ljudi ne bi vidjeli ni obične vlakove, a kamoli preširoke.
Pouka: Sklapajte prijateljstva, a ne poslove.

Greška broj 8: Prodao 610.000 dionica umjesto samo jedne

fotka 08

Japanski burzovni meštar se zeznuo mrvicu više nego je trebalo biti. Naime umjesto da proda samo jednu dionicu po cijeni 610.000 jena, on je prodao 610.000 dionica po cijeni samo jednog jena. To je njegovu firmu koštalo 200 milijuna funti (oko 2 milijarde kuna) i par sijedih na glavi. Nakon moljakanja da se prodaja poništi, Tokyo Stock Exchange odbio je molbe i natjerao firmu da dionice vrati po cijeni od 610.000 po dionici. Osoba s druge strane je mogla trljati ruke do kraja života zbog greške drugog. Živjela burza i dionice i sve.
Pouka: Ne pij sake prije posla, napravit ćeš sranje.

Greška broj 9: Potpisati ugovor s krivim bendom

fotka 09

Decca je bila popularna diskografska kuća koja je htjela svježe krvi te tako 1962. godine izrazila želju da potpiše ugovor s mladom talentiranom grupom. Dvije grupe su došle, a ugovor je potpisan s Brian Pooleom i Tremelosima. Ruka ruci, kiselkasti osmijeh, potpis na dnu i imamo zvijezde. Drugi bend je tom prilikom bio nebitan za glavonje iz Decca diskografske kuće. No nije bend izvukao deblji kraj. Naime drugi bend se zvao The Beatles i do dana današnjeg ne postoji osoba koja ih nije barem jednom slušala, a kamoli čula za njih.
Pouka: Podržite svoj mladi lokalni hardcore-goth-trash-heavy-metal bend.

Greška broj 10: Ne kupiti jeftini Google

fotka 10

Osnivači Google tražilice Larry Page i Sergey Brin 1999. prišli su osnivaču Exitea u nadi da će kupiti njihovu tražilicu za 1 milijun dolara. CEO George Bell ih je glatko odbio ne vidjevši potencijal u Googleu. Page i Brin su cijenu spustili na 750.000 dolara no i dalje su dobili odbijenicu. Podsjećamo, Google i bratski Alphabet danas vrijede preko 500 milijardi dolara. Moramo spomenuti da je i Yahoo! napravio istu grešku par puta odbivši bilo kakve suradnje s Pageom i Brinom. Nedavno je Yahoo! propao i prodan je za samo 4,8 milijardi. Sića.
Pitanje umjesto pouke: Kada se zadnji puta Yahooali ili Exciteali?

Greška broj 11: Odbiti kupnju ‘nepoznatog’ Netflixa

fotka 11

CEO Netflixa pristupio je poznatom brendu Blockbuster Videos koji su imali lance videoteka po Americi u nadi da kupe Netflix za par desetaka milijuna i tako pokrenu revoluciju. Naime ideja je bila da Netflix pod imenom Blockbustera stavlja sve filmove online, a Blockbuster radi to u fizičkom obliku. No VHS i DVD su bili jači u glavi John Antiocoa te je glatko odbio Netflix imati u blizini i tako si pripisao bankrot kada je Netflix započeo revoluciju u online videotekama i tako si prikupio preko 60 milijuna korisnika u preko 40 zemalja.
Pouka: Uz VHS i DVD nije chill. Samo postoji Netflix and Chill. Točka.

Greška broj 12: Yahoo! odbio kupiti jeftini Facebook

fotka 12

Opet taj Yahoo!. Ekipa osim što je dala nogu Google ekipi više puta isto je tako Zuckerbergu rekla ‘ne’ kada se Facebook nudio za neke sitne milijune. Nisu vidjeli potencijal u fejsu, no uložili su hrpu novaca u YouTube (koji je kupio Google). I tako im je lagano propadalo sve što su krivo uložili i odbili gigante poput Facebooka i Googlea. Ovo je splet okolnosti kojim je Yahoo! umjesto da cijelo današnje tržište drži u šaci neslavno propao. No možda i bolje. Poslovne odluke koje su se redale dovele bi i do propasti ostalih tvrtki. Shit happens.
Pouka: Ne budi Yahoo! Jednostavno ne.

Greška broj 13: Odreći se prava na Star Wars

fotka 13

20th Century Fox se odrekao prava na Star Wars i dao ih George Lucasu u zamjenu za isplatu povišice od 350.000 dolara. Nakon prvog filma počeo je šou u kojem je Star Wars broj jedan po prodaji i popularnosti rekvizita i stvari koje se tiču samog filma. Tržišno vrijede milijarde i svaki novi film im donosi sve više popularnosti. Lucas je zarađivao više na prodaji stvari (od kostima, igrački, postera, rekvizita itd.) nego od samih filmova. Možemo slobodno reći da je sila ovog puta bila na strani Lucasa.
Pouka: Ne budi škrtac.

Greška broj 14: Prodaja Aljaske kao beskorisne površine

fotka 14

Rusija je 1867. godine prodala Aljasku Americi za nekih 7,2 milijuna dolara zato što ju je smatrala beskorisnom hladnom pustarom. No ruski car Alexander II nije razmišljao o prirodnim resursima koje je Aljaska imala. Tada se to smatralo debelim diplomatskim dogovorom koji je išao u prilog Rusiji. Pogotovo jer su dolar i rubalj bili podjednaki. I tako je 1,7 milijuna kvadratnih kilometara postalo američko, a Ameri su nanjušili dobar biznis što se pokazalo kroz kasniju povijest.
Pouka: Ne doručkuj vodku, stvarat ćeš loše odluke u životu.

Ovo je jedan dio naravno, jer ovakve pogreške se događaju često. U svim zemljama. Među svim ljudima. No na greškama se uči, to moramo imati na umu.

TAGOVIbeatles bitcoin facebook Harry Potter pogreške star wars whatsapp

Komentiraj