Report

Plutajuća tvornica

Aside Banners

Najveći ikada izgrađeni brod je mrcina koja košta kao pola Hrvatske!

Piše , Objavljeno

Ova grdosija od broda tehnički i nije brod, ali je definitivno čudo modernog inženjeringa i vrijedi prošetati njegovom palubom pa makar i virtualno!

prelude 2Prelude, najveći ikada izgrađeni brod (barem dok ne pronađemo onu Noinu barku), upravo se dovršava u južnokorejskom brodogradilištu Samsung Heavy Industries (Geoje), a jednom kada krene na svoju “misiju”, biti će dugačak 488 i širok 74 metra te će (pun) težiti nevjerojatnih 600 tisuća tona, što je otprilike masa pet američkih nosača zrakoplova. Samo za izgradnju je potrošeno 260 tisuća tona čelika (više nego za izgradnju WTC-a), a glavna mu je misija proizvodnja prirodnog ukapljenog plina (recimo kao plutajući LNG terminal). Koliko stvarno ovakav brod može proizvesti? Recimo samo da se radi o količini dovoljnoj za cjelogodišnju opskrbu grada veličine Hong Konga. Opako!

Tehnički, Prelude nije brod, već plutajuća tvornica koja će pokušati iskoristiti plinske zalihe do kojih se do sada iz različitih razloga nije moglo doći. Glavninu će svog vremena provesti crpeći plin iz bazena Browse u Indijskom oceanu, a umjesto da ga skladišti u prvotnom obliku, odmah će ga na licu mjesta ukapljivati na -162°C. Istina, nije da ćete ovom mrcinom moći oploviti svijet, ali ako se za to ukaže potreba, tri motora snage po 6 700 konjskih snaga dati će dovoljan potisak za seljenje od bušotine do bušotine i crpljenje milijuna tona iz dubokog podmorja. U 25 godina, koliki joj je minimalni predviđeni vijek trajanja, to će vjerojatno i uspjeti!

Prelude – promo video:

Inače, glavni je naručitelj Preludea Royal Dutch Shell, a procjenjuje se da košta između 10,8 i 12,6 milijardi dolara. Za usporedbu, to je otprilike petina BDP-a Hrvatske, tako da apsolutno nikakve greške nisu dozvoljene. Zamislite samo da se neki pijani kapetan nasuka s ovom mrcinom, da izbije nekakav čikom izazvani požar ili se netko od posade zamjeri Stevenu Seagalu?! A o kojoj se veličini uistinu radi, možete provjeriti virtualnom šetnjom po palubi ovog broda, koju nam je omogućio fotograf Stephen Mallon iz The New York Timesa. Čovjek je dva cijela dana s dizalica fotkao kompletni “brod” te potom spajao sve fotografije u fantastični mozaik kojega se ima što gledati. Zato uživajte u ovom genijalnom dostignuću čovječanstva i istinskom inženjerskom čudu jer ovakve pothvate treba slaviti!

TAGOVIbogatstvo brod nafta najveći najveći brod na svijetu plin prelude

Komentiraj