Report

Oni valjda znaju

Aside Banners

Najveći umovi današnjice se slažu: Autonomna oružja i robotski vojnici bi mogli značiti kraj čovječanstva

Piše , Objavljeno

Čovječanstvo se još jednom nalazi na rubu ponora u koji nas može gurnuti sama naša genijalnost, a neki od najvećih umova današnjice su tu da upozore kako stvari kreću jako lošim putem!

terminator 2Znalci kažu kako su ljudsku povijest i povijest ratovanja obilježile dvije velike revolucije, barut i nuklearno oružje (iako bismo mi tu dodali i obradu metala, prvenstveno bronce), a treća nam lagano kuca na vrata. Radi se o autonomnom iliti samoupravljivom oružju, što je malo ljepši način za reći “roboti koji ubijaju ljude“, a vjeruje se kako je pitanje vremena kada će netko od velikih svjetskih igrača (tu prvenstveno mislimo na SAD, Kinu i Rusiju) pokušati implementirati ovu tehnologiju na bojnom polju i tako zauvijek promijeniti način ratovanja, a vjerojatno i izgled našeg svijeta. Dronovi i samohodni robotski psi su već tu, još samo par poboljšanja na umjetnoj inteligenciji i doviđenja ljudi, bilo je lijepo dok je trajalo!

Upravo zato stotine i stotine najvećih umova današnjice ovih dana potpisuje peticiju koja poziva na zabranu razvoja i implementacije samoupravljivog oružja, a među zvučnijim su potpisnicima Stephen Hawking, Elon Musk, Demis Hassabis (jedan od glavonja iz Googlea) i Steve Wozniak. Oni itekako dobro kuže o kakvoj se ovdje opasnosti radi, a naravno da je istog svjesna i Sarah Connor (ako ne znate tko je to, ne možemo vam niti nećemo pomoći) koja je također dala svoj potpis!

terminator 3

Stručnjaci, znanstvenici, tehnolozi, futuristi i gotovo svaki drugi pametan čovjek na ovoj planeti shvaća kako je konačni ishod razvoja ovakvog naoružanja i opremanja vojski svijeta njime dobar eventualno na kratke staze. Istina, poslati robote da se bore protiv terorista u neku pustinju svakako jest bolje nego slati ljude, ali već tu se postavlja pitanje odgovornosti jednog stroja (zapravo, tko je uopće odgovoran u tom slučaju?!) koji sam može i mora odlučiti kojem čovjeku oduzeti život. Po dobrom starom scenariju svakog SF filma s temom robotskog ustanka vrlo bismo brzo mi ljudi postali ugrožena vrsta, a čak da se to i ne dogodi, bi li vam bilo svejedno da negdje tamo hoda cijela vojska Terminatora s oružjem u ruci i običnim čipom u glavi koji će na osnovu nekakvih nepotpunih parametara odlučiti tko može disati još jedan dan? Nije baš ugodno, zar ne?

TAGOVIA.I. Elon Musk oružje roboti smak svijeta Stephen Hawking Umjetna inteligencija znanstvenici

Komentiraj