Report

A da mi ipak odemo pješke?!

Aside Banners

Najveći zrakoplov na svijetu se srušio već na svom drugom testnom letu

Pompozno je najavljivan i predstavljan kao sljedeći veliki iskorak u zračnom prometu, ali Airlander 10 je u velikoj opasnosti da propadne prije nego što je i krenuo!

Piše , Objavljeno

Prije dva smo tjedna pisali o Airlanderu 10, najdužem zrakoplovu na svijetu koji sa svojih 92 metra kombinira klasični avion, balon na vrući zrak i cepelin, a koji je nekim svojim karakteristikama trebao revolucionarizirati zračni promet. Prije svega, tu je činjenica kako bi po najavama u zraku mogao ostati i do 5 dana bez slijetanja, a tu su i relativno niska cijena prijevoza te općenito kulnoća putovanja ovakvim jednim čudom tehnologije. Sve se činilo idealnim, ali eto… stvari se vrlo brzo mogu totalno promijeniti!

Već na svom drugom testnom letu, Airlander 10 je doživio ozbiljnu nezgodu te se pri slijetanju doslovno zabio u tlo. Nitko od članova posade na sreću nije ozlijeđen, ali okupljeni oko aerodroma Cardington u Bedfordshireu su svejedno bili poprilično šokirani prizorom divovske napuhane guzice koja se zabija u zemlju. Glasnogovornik tvrtke Hybrid Air Vehicles, koja stoji iza ovog projekta, je izjavio sljedeće: “Let je prošao izvrsno, a jedini je problem bio sa slijetanjem.” Jedini je problem sa slijetanjem? Jedini? Problem?!?! Ako hrpa napuhane plastike koju u zraku drži doslovno zrak (dobro, helij, ali kužimo poantu) ima jedini problem sa slijetanjem, onda je to prilično veliki problem. Otprilike kao da novi Porsche izvrsno vozi, ali ima problema sa kočenjem! Nije li to… ključno?!

airlander 1 airlander 2 airlander 3

U svakom slučaju, nije to nimalo ugodna situacija za Hybrid Air Vehicles, koji su na ovaj projekt utukli hrpu para, a sama testna letjelica košta 250 milijuna kuna. Ovakva nezgoda je iznimno negativan publicitet te bi mogla uzrokovati još veću sumnju ljudi u sigurnost ovakvih letjelica, pa bi idući oglas u novinama koje Hybrid Air Vehicles izbaci trebao biti onaj za potražnju vrhunskog PR stručnjaka. Mi samo znamo kako će trebati proći nekoliko godina bez većih incidenata da kupimo kartu za ovo čudo!

TAGOVIairlander 10 cepelin hybrid air vehicles nesreća nezgoda slijetanje tehnologija zračni promet zrakoplov

Komentiraj