Report

Hitlerova gajba

Aside Banners

Napušteni nacistički mega-hotel dobiva svoje prve goste nakon 80 godina propadanja

Piše , Objavljeno

Stari Adolf je oduvijek imao grandiozne snove (kompleksi, valjda) i želje da sve što njegova Njemačka radi bude najveće, tako da je još prije 80 godina izgradio divovski hotelski kompleks koji tek sada ulazi u funkciju!

hotel 2Bilo je to davne 1936. godine, u vrijeme kada su Adolf Hitler i njegovi nacisti već dobrano drmali Njemačkom i polagano kovali planove za onim što će u analima biti označeno kao najcrnija mrlja u povijesti čovječanstva. Hitlerova je propagandna mašinerija već tada radila punom parom, a iskompleksirani je brko činio sve kako bi ojačao svoje pozicije, kako iz perspektive naroda, tako i sa strane svojih najbližih suradnika. Zato je pokrenuta inicijativa Kraft durch Freude (“Snaga kroz radost“), nešto slično socijalističkom programu provođenom u našim krajevima, kojim su se istaknutim članovima Nacionalsocijalističke stranke omogućavalo određene pogodnosti. Jedna od njih je bila i ljetovanje u režimskim odmaralištima, a nacisti u tom pogledu nisu nimalo štedjeli!

hotel 6 hotel 5

Na obalama su baltičkog otoka Reugen zato izgradili divovski hotelski kompleks koji se protezao na nevjerojatnih 5 kilometara i u to je vrijeme (a vjerojatno i danas) bio najveći takav projekt na svijetu. U planu je bila izgradnja još tri slična kompleksa kako bi se moglo smjestiti sve te potrebite radnike i lojalne članove stranke, ali taman kada je završena izgradnja ovog prvog, počinje Drugi svjetski rat i svi se resursi usmjeravaju prema stvaranju jedne od najubojitijih vojnih sila naše povijesti.

hotel 4 hotel 3 hotel 1

Naravno, to je značilo i trenutnu prenamjenu hotela, koji vrlo brzo dobiva vojnu funkciju. U njemu su svoj dom pronašli vojnici i izbjeglice, a postoje podaci i kako su neke zgrade bile korištene za zarobljenike. Nakon što je rat završio, lokalitet je napušten i prepušten zubu vremena, a njegovi su jedini posjetitelji ostali malobrojni znatiželjnici, avanturisti i lokalni tinejdžeri željni mladenačke destrukcije. Vlasti su ga namjeravale srušiti, ali je ipak odlučeno kako će ga proglasiti spomenikom jer tako nešto jednostavno ne smije biti uništeno, koliko god gnjusnu prošlost imalo.

hotel 7 hotel 8

Osim te “titule”, na popravku i očuvanju samog hotela nije učinjeno ništa, ali izgleda kako bi se stvari uskoro mogle početi mijenjati. Investitori su vidjeli dobru priliku pa su polagano, poput lešinara, počeli kružiti nad kompleksom koji je, unatoč vremenu i svim drugim neprilikama, i dalje u jako dobrom stanju (eh, znaju Nijemci kako se gradi). Ove je godine tako i službeno počela prodaja hotelskih apartmana/stanova, a do sada je lovu uplatilo 50-ak subjekata, s mnoštvom njih koji još čekaju da im se odobri kupnja. Ne znamo baš koliko bismo bili spremni zažmiriti na crnu prošlost koja se odvijala između tih zidova, ali nadamo se kako će njegova budućnost biti mnogo svjetlija!

TAGOVIadolf hitler hotel mega nacizam napušteno nazi nekretnine odmor

Komentiraj