Report

Spremamo se za apokalipsu

Aside Banners

Naš planet treću godinu zaredom obara rekorde temperature, je li vrijeme za paniku?

Iako još ima budala koje negiraju globalno zatopljenje, godišnji podaci ukazuju kako je situacija itekako alarmantna.

Piše , Objavljeno

Možda neki i dalje vjeruju kako je s našom klimom sve u redu i kako je globalno zatopljenje urota nekakvih tamo Kineza (tako barem kaže novoizabrani američki predsjednik Donald Trump) te kako “to ne može biti točno jer gle, vani je hladno!“, brojke nikada ne lažu. Mjerenja globalne temperature i izvlačenje njihova prosjeka otkrivaju kako je 2016. godina bila treća godina zaredom koja je obarala temperaturne rekorde, što se nije dogodilo nikada od kada postoje ovakva mjerenja.

Stručnjaci tvrde kako je jedna ovakva godina dovoljna za umjerenu zabrinutost, ali tri komada zaredom su već trend kojim se treba ozbiljno pozabaviti. Utjecaj ovakvih trendova može biti kataklizmičan, a posebno su u opasnosti polarne kape i njihovo otapanje koje domino efektom mogu uzrokovati niz globalnih promjena i gotovo pa sigurno onemogućavanje života u mnogim dijelovima svijeta, a podizanje razine mora je tek početak takvih promjena. Da se radi o ozbiljnim problemima dovoljno govori podatak kako su arktičke temperature prošle godine bile i do 10°C veće od prosjeka. To je toliko veliki skok da mi sada već ozbiljno razmišljamo o nekakoj hitnoj evakuaciji u… pa gdje da idemo?!

Istina, određen faktor ovakvog zatopljenja možemo pripisati klimatskom fenomenu El Niño koji je započeo svoj relativno normalan ciklus prije dvije godine, ali to ne mijenja činjenicu kako je 16 od 17 najtoplijih godina od kada postoji mjerenje zabilježeno upravo u posljednjih 17 godina. Nastojanja da se ove promjene na bilo koji način zaustave ili barem uspore su sve konkretnija, ali sve se to čini nedovoljnim za neke konkretnije rezultate. Oči zabrinute svjetske javnosti i znanstvenika su sada uprte u Donalda Trumpa, koji svojim negiranjem ovog fenomena i obećanjima kako će uzdignuti američku industriju i forsirati uporabu fosilnih goriva (pogotovo u automobilskom sektoru) možda bude ono perce koje će nas sve gurniti preko ruba!

TAGOVIapokalipsa globalno zatopljenje klimatske promjene rekord temperatura zemlja

Komentiraj