Report

Dublje, dublje...

Aside Banners

NASA novom fantastičnom fotkom uhvatila do sada najudaljeniji dio svemira

Piše , Objavljeno

Prikazi udaljenih svemirskih prostranstava nikada nam neće dosaditi, a NASA se brine da to i ostane tako ovakvim fantastičnim fotkama.

svemir

Pretpostavlja se da je vidljivi svemir širok oko 100 milijardi svjetlosnih godina, a njegova bi prava veličina mogla biti i daleko veća. Drugim riječima, radi se o nevjerojatnih 9,5 × 1023 kilometara, što je uistinu nepojmljiva i neistraživa udaljenost. Ipak, velike se svjetske svemirske i astronomske agencije trude prikazati barem djelić tog prostranstva, a kako tehnika, tehnologija i znanstvene metode napreduju, uspijevamo prodrijeti sve dalje i dalje.

NASA je tako u sklopu svog novog projekta Frontier Fields na jednoj fotografiji predstavila do sada najudaljeniji dio svemira. Radi se o grupi od nekoliko stotina galaksija znanih kao Abell 2744, udaljenih 3,5 milijardi svjetlosnih godina od Zemlje, a ovo je ujedno i jedan od najboljih ikada snimljenih pogleda u prošlost.

svemir

Osim same fotke, zadivljujuća je i snalažljivost znanstvenika da se ona i ‘okine’, pa su tako koristili revolucionarnu metodu kojom se koristi savijanje svjetla prilikom približavanja jedne galaksije drugoj, što uzrokuje svojevrsni prirodni zoom objektiv. Za ovaj se pothvat koristio dobri stari teleskop Hubble, a u sklopu šireg projekta planirano je snimanje istog dijela svemira i uz pomoć teleskopa Spitzer i Chandra X-Ray opservatorija.

svemir

NASA će potom ‘spojiti’ sve tri fotke u jedan epski prikaz, koji ćemo sigurno popratiti i na Idesh! portalu.  

TAGOVIgalaksije hubble nasa svemir

Komentiraj