Report

Prekrasni svemir

Aside Banners

NASA objavila nikad viđene, zapanjujuće fotografije svemira

Piše , Objavljeno

NASA u svojim arhivima ima tisuće i tisuće fantastičnih fotografija svemira, koje nikada nisu ugledale svjetlo dana, ali ovih je osam komada ipak uspjelo izbjeći tu sudbinu!

NASA fotke

Povodom Američkog dana arhiva (što god to bilo), NASA je odlučila objaviti osam nikada prije viđenih fotografija dubokog svemira, snimljenih svemirskim X-ray opservatorijem Chandra tokom njenih zadnjih 15-ak godina u funkciji. Sljedeće fotke tako nisu dobivene isključivo Chandrom, već su se njezini podaci kao sloj nanašali i kombinirali s prikazima drugih svemirskih postaja, satelita ili opservatorija. Rezultat su uistinu fantastične slike…

G266.2-1.2

NASA fotke

Netrenirano oko nas amatera to nikada ne bi zaključilo, ali na ovoj se slici radi o supernovi masivne zvijezde u našoj galaksiji, s jasnom prisutnošću visokoenergetskih čestica, koje su se udarnim valom raširile okolnim svemirom. Inače, ova je fotka kombinacija Candrinih X-ray podataka (ljubičasti dio) i optike s Digitized Sky Surveya (crveno, zeleno, plavo).

3C353

NASA fotke

Mlazovi koji nastaju zbog velikih crnih rupa u središtima galaksija prenose znatne količine energije preko ogromnih svemirskih udaljenosti, što se vidi i na ovoj fotografiji, gdje je spomenuto središte galaksije mala točka u sredini.

NGC 3576

NASA fotke

Ova prekrasna i dramatična fotografija prikazuje jednu vrlo staru maglicu na nekih 9 000 svjetlosnih godina od Zemlje, koja već milijardama godina proizvodi, a potom i ubija zvijezde. Plavo su područja oko mlađih zvijezda, koje svojom radijacijom probijaju kroz maglicu.

NGC 4945

NASA fotke

Uistinu fantastična fotografija pokazuje nam središte galaksije vrlo slične našoj, koja se ipak razlikuje količinom supermasivnih crnih rupa (bijala područja). Sve se ovo nalazi nekih 13 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje… samo!

IC 1396A

NASA fotke

Složena od čak tri sloja podataka, fotografija prikazuje rađanje nove zvijezde uslijed sudara radijacije mladih zvijezda i oblaka hladnog plina, tako da se ova konkretna pojava naziva maglica Slonova surla. Za njezinu epičnost korišteni su Chandra (ljubičasto), optički teleskopi (zeleno, plavo, crveno) i infracrveni teleskopi (narančasto, cijan).

3C 397

NASA fotke

Ostaci davno odigrane supernove, koji svoj neobičan oblik mogu zahvaliti tome što zagrijani ostaci zvijezde nailaze na hladne oblake plina, koji ih zadržavaju. Chandra je odgovorna za ljubičasta područja, Spitzer za žuta, a ostatak je djelo Digitized Sky Surveya.

SNR B0049 – 73.6

NASA fotke

Rijetko kada se uspije uhvatiti ovako dobra i kvalitetna fotografija supernove, a Chandri je to uspjelo s jednom od umirućih zvijezda galaksije Mali Magellanov Oblak. Ovdje se jasno vidi da je do eksplozije došlo urušavanjem središta zvijezde, te popratnim izbacivanjem čestica.

NGC 6946

NASA fotke

Fotografija kao stvorena za profilnu sliku nekog zaljubljenika u svemir, ovdje možemo vidjeti galaksiju srednje veličine, na nekih 22 milijuna svjetlosnih godina udaljenosti od nas. Malo veći profići će zamijetiti i tri velike supernove, koje su ujedno i najstarije ikada promatrane s pomoću X-zraka.

TAGOVIAxe svemir chandra opservatorij fotke foto galerija galaksije nasa teleskopi udaljene galaksije

Komentiraj