Report

Aside Banners

Naši heroji (2) – Batman

Iako su mnogi mišljenja da je Superman istinski heroj, ja pripadam skupini koja tvrdi da je Superman gay i da je Batman taj igrač.

Piše , Objavljeno

Iako su mnogi mišljenja da je Superman istinski heroj, ja pripadam skupini koja tvrdi da je Superman gay i da je Batman taj igrač. Posebno u vrijeme kada očekujemo najnovijeg Batmana koji bi nam trebao napuniti kina sredinom iduće godine.

Bruce Wayne ili Batman nastao je 1939. a tvorci su mu legendarni Bob Kane i često zanemareni Bill Finger. Za razliku od većine svojih kolega, Bruce Wayne u svom građanskom životu nije grbava klošarčina kao Clark Kent ili Peter Parker, već sedmi najbogatiji čovjek u imaginarnom svijetu. Industrijalac u Gotham Cityu, gradu preplavljenom kriminalom i nesrećom. S druge strane, Batman je jedan od uistnu rijetkih super junaka koji nema nadnaravne super moći već se u rješavanju zločina služi intelektom i zajebanim napravama koje ga čine uistinu kul momkom…

Ubrzo nakon izdavanja, Batman je postao kultnim stripom i stvorio mase štovatelja koje su s iščekivanjem pratile avanture tamnog osvetnika. Dvadesetak godina kasnije, mase su dobile ono što se čekalo. 1968. godine ABC je započeo s emitiranjem igrane serije Batman, a u glavnoj se ulozi našao Adam West koji je za one neupućene neka vrst manje karizmatičnog Williama Shatnera, ali griješite ako mislite da čovjek nije stvorio mase vjernih obožavatelja kao već spomenuti Shatner ili Bruce Campbell (Evild Dead).

Batman je bio drlog od serije, ali baš kao i svi morbidno glupi TV proizvodi stvorio je mase vjernih ljubitelja trasha koji su show objeručke prigrlili. No, koliko god serija bila “treši”, daleko je uspješnija od prvog pokušaja iz 1943. kada je Columbia Pictures na tržište izbacila serijal o Batmanu u 15 nastavaka. Serijal je neslavno završio, ali unio je promjene i u sam strip. Naime, Alfred, Batmanov butler prije serijala bio golobradi debeljko. Serijal je Alfreda učinio suhonjavim gospodinom tanašnog brka.

Još jedan ljubitelj campa, Tim Burton, dohvatio se filmskog uprizorenja ovog super junaka. Tranzicija na veliko platno bila je više nego uspješna, posebno
zbog senzibiliteta i maštovitosti redatelja. Burton je prilikom snimanja zadržao “retro-futuristički” pristup i stvorio dva odlična filma o Batmanu, glumci oba filma ostvarili su neke od najupečatljivijih uloga u svojoj karijeri, a sam film je utržio masu para i još danas je jedan od najisplativijih filmova u povijesti.

Nolan spašava Batmana

Za razliku od Burtona, trash redatelj Joel Schumacher za ovu je franšizu bio najgore što se desilo od pojavljivanja Batmanova gay sidekicka Robina. Schumacher je potpuno zanemario vizualni identitet prethodnika i stvorio bombastičnu neonsku reklamu karakterističnu za njegove prijašnje radove. Iako, mnogi griješe misleći da je strip izvornik bio mračna i besperspektivna psihološka drama. Frank Miller (tvorac Sin Citya i 300) 1986. upleo je prste u Batmana i stvorio daleko mračnijeg junaka kojeg volimo i cijenimo. Sam strip je više naličio serijalu iz šezdesetih, s jakim utjecajem pulp literature i to pogotovo u periodu nakon drugog svjetskog rata kada je Batman “prošarenio”.

Christopher Nolan učinio je svijetu uslugu preuzevši serijal u svoje ruke. Odlučio se obnoviti serijal i ne opterećivati se filmskim prethodnicima. Vratio se mračnjaštvu i svemu dodao Millerovu ozbiljnost, a na mjestu glavnog glumca našao se najperverzniji mračnjak Christian Bale koji je po mišljenju mnogih, najbolji filmski Batman do sada, što i nije teško jer za mjesto najboljeg morao se boriti jedino s Michaelom Keatonom jer drugi su se izbori pokazali katastrofalnim (Val Kilmer & George Clooney).

2008. bit će godina Batmana. Nolan je ponovno na redateljskom mjestu, Bale je ponovno Batman, a u igri su ponovno Joker i Two-Face. Breme nasljednika Jacka Nicholsona nosi Heath Ledger kojem se mora odati počast jer zadatak je uistinu težak s obzirom na činjenicu da je Nicholson Jokera utjelovio na toliko upečatljiv način da je teško zamisliti bilo kog drugog na mjestu nacerenog psihopata. Nolan + Batman? Mazel tov!

TAGOVIabc adam west batman bill finger bob kane bruce wayne christian bale christopher nolan columbia pictures frank miller george clooney gotham city heath ledger heroj jack nicholson joel schumacher michael keaton superman tim burton val kilmer

Komentiraj