Report

Aside Banners

Naši heroji – Dylan Dog

Dylan je nekadašnji alkoholičar koji živi u londonskoj ulici Craven Road, na broju 7 i tko god pozvoni čut će zastrašujući vrisak. On je istražitelj i bavi se noćnim morama.

Piše , Objavljeno

Dylan Dog oduvijek je spadao u sam vrh ponude prvenstveno zbog gotovo unikatnog horor zaleđa toliko zanemarenog u europskom stripu. No, to nije bilo jedino što je Doga izdvajalo od ostatka jer u svijetu stripa malo je junaka stvorenih s tolikom pažnjom i karakternom kompleksnošću. Možda je upravo iz tog razloga daleko bolje prolazio kod daleko zahtjevnije ženske populacije. Isto tako, može se raditi i o činjenici da je kao vizualni predložak korišten britanski glumac Rupert Everett.

Dylan Dog prvi se put pojavio 1986. i djelo je Tiziana Sclavija koji je izdavačkoj kući Sergio Bonnelli Editore “podario” jednog od najzapamćenijih junaka koji je od samih je početaka doživio golem uspjeh zbog odmaka od western tematike. Put je utabao Martin Mystere, a Dylan Dog je tom stazom krenuo sigurnim korakom i s preko milijun prodanih primjeraka po izdanju.

Dylan je nekadašnji alkoholičar koji živi u londonskoj ulici Craven Road, na broju 7 (da, ime jest referenca na horor majstora Wesa Cravena) i tko god pozvoni čut će zastrašujući vrisak koji daje naslutiti o kakvom se čovjeku radi. On je istražitelj i bavi se noćnim morama.

Nepopravljivi je romantičar što se odražava na njegovu poslu (pa neke zadatke obavlja pro bono zbog privlačnosti posla), ali i na njegovu odnosu prema ženama koje se neprestano izmjenjuju u njegovom krevetu.

Ovaj zagriženi vegetarijanac i ženskar ima i interesantnu psihološku crtu koja pridodaje zanimljiv detalj složenom karakteru. Riječ je o Edipovom kompleksu koji se provlači u pozadini njegovih odnosa sa ženama. Naime, partnerice često naliče njegovoj majciMorgani, a teoriju dodatno osnažuje i jak animozitet prema ocu koji je ujedno i Dylanov najveći neprijatelj – Xabaras.

Dylan Dog i društvo

Uz sve to, Dylan Dog pati i od mnogih fobija koje uključuju klaustrofobiju, strah od šišmiša i visina. No, ti ga detalji ne sprječavaju u obavljanju zastrašujućih zadataka već mu dodatno pomažu u shvaćanju straha, što je od velike pomoći ako se bavite njegovim poslom jer zadaci često uključuju monstrume svih vrsta od vukodlaka do manijakalnih sociopata.

U navanturama pomažu mu i njegovi vjerni prijatelji. Inspektor Bloch (kreiran prema glumcu Robertu Morleyu koji je često utjelovljavao pompozne likove) je njegov stari kompanjon iz vremena kada je Dog radio u Scotland Yardu, a Groucho Marx je imitator jednog od braće Marx.

Za razliku od mnogih drugih talijanskih stripova, Dylan Dog je jedan od rijetkih koji je postigao svjetsku slavu. Uz to što je strip objeručke prihvaćen u svim državama bivše Jugoslavije i Amerikanci su imali prilike uživati u avanturama britanskog lovca na čudovišta. Dark Horse Comics u čijem su opusu neki od najpopularnijih stripova današnjice (300, Hellboy, Sin City, Usagi Yojimbo…) objavio je nekoliko brojeva, a vrijedi spomenuti kako je naslovne ilustracije preuzeo Mike Mignola čiji su radovi poznati svakom ljubitelju stripa. Mignola je radio i kao animator na zanimljivom uratku Atlantis, dok je za animirano uprizorenje njegova stripa “The Amazing Screw-On Head” (inače, “one-shot comic” ili strip od samo jednog broja) zaslužan Bryan Fuller (kreator trenutne hit-serije Pushing Daisies). Jedina razlika bila je ta što je Groucho Marx izgubio sličnost s G. Marxom (iz pravnih razloga) i pretvorio se u nimalo brkatog Felixa.

Nakon što je Sclavi napustio poziciju glavnog kreativnog uma, strip je pokazao znatan pad u kvaliteti što prodaji nije naštetilo u tolikoj mjeri pa čak i reizdanjima izaziva veliki interes kod čitateljstva.

TAGOVIdylan dog Groucho Marx heroj Inspektor Bloch strip

Komentiraj