Report

Aside Banners

Naši heroji – Mandrak mađioničar

Mnogi mlađi čitatelji neće se ni sjećati ovog strip junaka, ali oni koji ga se sjećaju znaju da je bio opak mađioničar i još veći super junak...

Piše , Objavljeno

Batmana smo obradili, Fantom čeka svoj red, a Mandrak je posljednji sastavni dio trojca opjevanog u besmrtnom hitu Discipline Kičme “Betmen, Mandrak, Fantom”.

Kino dvorane još uvijek očekuju uprizorenje ovog, svojevremeno, iznimno popularnog stripa. Režije se dohvatio Chuck Russell (Maska, Brisač, Kralj škorpiona), a u glavnoj ulozi pojavit će se Jonathan Rhys Myers (Match Point, Nemoguća Misija 3 ili Tudori). Snimanje počinje ove godine, a film se snima na lokacijama u Americi i Kini. Ne znamo što očekivati, ali iskreno se nadamo kako je pred nama barem solidan film. No, prije nego ekipa započne sa snimanjem, mi ćemo vas upoznati s likom koji je nastao još davne 1934.

Lee Falk

Lee Falk

Lee Falk (inače, otac daleko popularnijeg Fantoma) davne je ’34. udružio snage s Philom Daviesom i stvoren je lik mađioničara i majstora hipnoze koji uz pomoć ove kombinacije rješava negativce na potezu od zajebanih gangstera, preko vanzemaljaca pa sve do raznih “karakonđula” iz drugih dimenzija.

Mandrak mađioničar navodno je stvoren prema stvarnom iluzionistu Leonu Mandrakeu i isprva je bio strip koji se pojavljivao u raznim publikacijama da bi kasnije zaživio u King Comicsu koji ga je proslavio diljem svijeta (popularan u Indiji i bivšoj Jugoslaviji). Mnogi smatraju kako je upravo Mandrake prvi pravi super heroj što je, složit ćete se, odlična titula za jednog slabije poznatog junaka.

Sidekickovi

Mandrake

Mandrake

No, baš kao i svaki super heroj, Mandrak ne bi mogao funkcionirati bez pomoći svojih sidekickova (ili “ekipe koja visi sa glavnom facom”). Tu je naravno njegov suborac i glavni pajdo, Lothar, nekada afrički “princ sedam nacija”, a danas vjerni pratilac i po mnogima najjači čovjek na svijetu.

Zanimljivo je da je Lothar ujedno i prvi crni super junak, a ovaj crno-bijeli dvojac utro je put kasnijim akcijskim CB dvojcima kao što su Crockett & Tubbs ili Riggs & Murtaugh. Moramo spomenuti i princezu Nardu koja je mandrakova priležnica, tu je njegov otac Theron (nešto kao Dumbledore za mađioničare), kuhar Hojo koji je ujedno i vođa međunarodne organizacije Inter-Intel, a za kraj ostavljamo mandrakovog prijatelja Magnona koji je najmoćniji čovjek u svemiru a usto vlada i milijunima planeta. Čak i najmoćniji čovjek svemiru treba Mandrakovu pomoć (što dovoljno govori o tome koliki je Mandrake baja), a ova su dvojica toliko dobri frendovi da je Magnon svoju kćer nazvao Nardraka dok su Mandraka i Nardu zamolio za kumstvo.

Neprijatelji

Mandrak

Mandrak

Naravno, ni jedan super junak ne može bez svojih super neprijatelja pa tu imamo plejadu zanimljivih persona kao što su mandrakov identični brat blizanac Derek kojeg u životu vode samo dvije stvari:novac i ševa (ujedno savršena kombinacija za super heroja kojeg ekipa naše redakcije namjerava osmisliti).

Tu je zločinačka organizacija 8 na čelu sa zlim Octonom, The Brass Monkey i Ekardnam (ili obrnuti zli Mandrake koji živi s druge strane zrcala). No, zakleti mandrakov neprijatelj je The Cobra. Kobra ne jebe živu silu i sve će učiniti da se domogne kristala koje čuvaju Mandrake i njegov otac. U kasnijim se epizodama doznaje kako je Kobra ustvari Lucifer, najstariji Theronov sin, a samim time i mandrakov polubrat. Theron je očito bio pravi jebač jer pola njegovih neprijatelja poteklo je iz njegovog međunožja.

Mandrake The Magician zaživio je i u drugim medijima pa su tu bile radio drame, TV serija iz 1939. (ona iz 1954. nije zaživjela), TV filmovi, mjuzikl, a mađioničar se pojavljuje i u crtanom serijalu Defenders of the Earth. Sve u svemu, nadamo se kako će Russell uspjeti u svom naumu da ovog odličnog lika prenese na veliko platno. Očekujemo!

Pročitajte više o herojima naše mladosti:Batman, Dylan Dog, Zagor, Alan Ford, Veliki Blek

TAGOVIbatman heroj junak mandrak strip

Komentiraj