Report

Aside Banners

Naši heroji – Veliki Blek

Prije Arnolda, prije Stallonea i puno prije The Rocka, postojala je sirovina koja je uistinu bila pravi rock. To je zastrašujuće ime odzvanjalo školskim hodnicima i ulijevalo strah u kosti Crvenim Mundirima. A kako i ne bi kad je to ime bilo Veliki Blek.

Piše , Objavljeno

Iako je pravo i službeno ime stripa bilo “Veliki Blek” i unatoč tome što su kasnije lokalizacije pokušale nametnuti naziv “Blek Stijena”, to jednostavno nije moglo proći jer u našim srcima on je uvijek bio i ostat će Blek Stena – nabrijani traper u vječnoj borbi protiv Crvenih Mundira.

Nastanak Velikog Bleka

Za one koji nekim slučajem nisu čitali Bleka, na kioscima se prvi put pojavio davne 1954. i proizvod je pera trojca kodnog imena Esse Gesse (Giovanni Sinchetto, Dario Guzzon i Pietro Sartoris). Od samih je početaka objeručke prihvaćen od strane čitateljstva (uglavnom mlađeg dijela pa ga se nepravedno gura među stripove za dječurliju) jer baš poput njegovog konkurenta Zagora bio je arhetipski super-junak u stripu koji je napravljen s namjerom da zabavi i pouči povijesti. Ovaj je trojac drmao
talijanskom strip scenom pedesetih i šezdesetih, a njihov opus obuhvaća cijeli niz, uglavnom vestern stripova kao što su Kapetan Miki ili Komandant Mark. Naravno, baš kao što je to bio slučaj i sa mnogim drugim stripovima, Balkan se pokazao kao zahvalno tržište.

Biografija

Blek Stena (Stijena) pravog imena Yannick Leroc, rođen je 27. studenog 1749. Sin je kraljevskog kartografa i od malih je nogu bio sklon “nestašlucima” što ga u konačnici dovodi i na robiju čami do 18. godine kada bježi iz zatvora i završava na brodu Rorqual pod vodstvom prekaljenog morskog vuka i zagriženog pirata kapetana Crnog Oka.

Pokvareni kapetan umire nakon što ga Blek baci preko palube ravno u ralje napaljenih morskih pasa. Blek postaje kapetan broda, bori se protiv nepravde, Luj XVI.ga proglašava plemićem, ulazi u društvo filozofa i prosvjetitelja (???), zamjera se plemiću te za njim raspisuju potjernicu, bježi, neko vrijeme živi s Eskimima i putuje s ocem, (ovdje udahni, op. ur.) zatim živi s Indijancima, postaje poglavica, oni ga nazivaju Blek (u prijevodu Zlaćana Kosa), bori se s Englezima, spašava nevine i na
kraju se pridružuje traperima u borbi protiv Britanskih tirana. A sada biografiju pročitajte ponovno i recite da čovjek nije doživio sve i svašta.

Blekova Ekipa

Njegova stalna ekipa sastoji se od dječaka Rodija i pompoznog profesora Okultisa. Ova dvojica zajedno s Blekom ulaze u razne avanture iz kojih ih Blek često mora izvlačiti no to ne znači da mu oni ponekad nisu od velike pomoći.

Komentar Idesh! Fashion Gurua

Blek je fensi boy

Blek je fensi boy

Poseban detalj je Blekov outfit koji se ne mijenja neovisno o tome da li je +40 ili -100. To je uvijek prsluk (medvjeđe krzno – ispod prsluka gol), uske vojničke hlače (jelenja koža), seksi čizme s resicama (volujska stražnjica) i traperska kapa (dabar deluxe). Frizura je fensi i krik mode tog vremena, raspuštena, do ramena, plava i bez pramenova te u sjećanje priziva rock zvijezde osamdesetih, a Alen Islamović ne prikriva da mu je modni uzor bio upravo Blek Stena. Rodi se fura na Bleka, dok profesor Okultis tjera svoj modni izričaj s posebnim naglaskom na lakiranim šuzama s kopčom i tijesnim prslukom s džepićem za sat.

Prethodni heroji:
Alan Ford
Batman
Zagor-Te-Nay

TAGOVIheroj strip veliki blek

Komentiraj