Report

Aside Banners

Naši heroji – Zagor Te-Nay

Započinjenom pregled junaka našeg djetinjstva. Taj nostalgični pogled unazad započinjem našim i vašim Zagorom.

Piše , Objavljeno

U vrijeme kada su svima usta punaheroja i kada nam se pokušava nametnuti mišljenje o tome tko sunaši heroji i kakvi bi trebali biti, odlučio sam pokrenuti pregledheroja naše mladosti, pregled svima znanih junaka koji su naspratili kroz djetinjstvo i učili nas pravim vrijednostima kada tonitko nije znao ili mogao. Taj nostalgični pogled unazad započinjemnašim i vašim Zagorom.

Pravo ime:Patrick Wilding
Ali mi ga znamo kao:Za-GorTe-Nay (u prijevodu s Indijanskog “Duh sa sjekirom”)
Tvorac:Guido Nollita (Sergio Bonelli)
Crtač:Gallieno Ferri

cover prvog zagora

cover prvog zagora

Iako ime Zagor Te-Nay s Indijancima imaveze kao i hladetina s hladnom fuzijom, to nije spriječilo masemladih čitatelja da s nestrpljenjem očekuju nove pustolovine Duhasa sjekirom i njegovog vjernog sidekicka Čika (punim imenomDon Chice Felipe Cayetano Lopez y Martinez y Gonzales).

Prvi broj se na kioscima pojavio davne1960. i postao hit zahvaljujući zaraznoj kombinaciji pustolovine,akcije, westerna, komedije i poučnog elementa sumnjive kvalitete. Radnja se odvija na području SjeverneAmerike u devetnaestom stoljeću, a Zagor je svoj dom pronašao uDarkwoodu, preciznije malom otočiću okruženom živim pijeskom štosamo naglašava Zagrov oprez kojem ga je naučio težak život itrnovit put prema svijetu bez zločina.

Baš kao i svaki heroj, Zagor nosibreme tragične prošlosti. Kao dijete gubi roditelje, ali prije negopogine otac ga baca u rijeku iz koje ga izvlači Wandering Fitzy kojipostaje Zagorov surogat otac. Fitzy ga podučava mnogim vještinama,uključujući i baratanje kamenom sjekirom koja je Zagorov trademarkbaš kao i njegova crvena majica sa slikom orla u žutom krugu kojanas upućuje na to da je Zagor izaslanik Manitua.

Zagor i čiko u akciji

Zagor i čiko u akciji

Salomon Kinsky, ubojica Zagrova ocapogiba od ruke našeg heroja, ali u “sukobu titana” pogibai njegov tutor Fitzy nakon čega se Zagor zaklinje da će životposvetiti nesmiljenoj borbi protiv zla i nepravde.

Zagorovi neprijatelji i prijatelji

Salomon Kinsky nije usamljenineprijatelj. Kao arch-villain tu je ludi genij Hellingen s kojim seZagor susreće više puta. Tu je i Kandrax, zli druid kojeg u svojimavanturama Zagor susreće nekoliko puta. Rakosi je vampir koji baškao i Hellingen (koji je, među ostalim, pobijedio smrt) ima višeživota i predstavlja opasnost koja neprestano prijeti običnom puku.

No, nije sve u neprijateljima. Iako jesumnjičave prirode i sav sazdan od opreza, Zagor ima i nizprijatelja. Tu je Tonka, poglavica Mohawka i Zagorov krvni brat.Mnogooki, indijanski vrač. Doc Lester, predstavnik trapera. Fishleg,kapetan broda “Golden Baby”, Digging Bill, tragač zazlatom koji je svojevrsni pokretač radnje s obzirom da je mnogo putaZagora uvukao u neočekivane i neželjene avanture…

U šestom mjesecu, ovaj je avanturistnapunio 46 godina, što je uistinu hvalevrijedan broj i dokaz da sepustolovina nastavlja.

TAGOVIheroj sergio bonelli strip zagor

Komentiraj