Report

Dobro je znati

Aside Banners

Navy SEAL ima nekoliko vrlo korisnih savjeta kako se spasiti od utapanja

Ako ikada trebate poslušati neki savjet, onda je to svakako onaj o načinima kako se spasiti od utapanja.

Piše , Objavljeno

Ljeto se bliži svome kraju, a time se polagano opraštamo od svih mora, jezera i rijeka u kojima smo se kupali tijekom proteklih nekoliko mjeseci. To također znači i kako ćemo u novinama sve rjeđe (na sreću) čitati o tragičnim slučajevima utapanja, ali ne znači kako se te stvari ne mogu dogoditi i u nadolazećem periodu. Ne bi bilo prvi put da netko propadne kroz tanak led ili upadne u ledeno more, a u takvim je situacijama vrlo velika šansa da se život i izgubi, pogotovo ako ne znaš što treba raditi. Na sreću, ipak postoji način kako povećati izglede za preživljavanje, a tko je bolji da nam ih objasni od Clinta Emersona, bivšeg pripadnika elitnog Navy SEAL-a, kojem je preživljavanje doslovno posao!

Clint je nedavno izdao knjigu 100 Deadly Skills: The SEAL Operative’s Guide u kojoj nas obične smrtnike pokušava podučiti nekim vrlo bitnim vještinama koje mogu spasiti život. Posebno je zanimljiv dio s utapanjem, a evo što treba i ne treba učiniti: “Kada je operativac zarobljen iza neprijateljskih crta, šanse za preživljavanje su malene. Umjesto da ga se odvede na suđenje, vjerojatnije je da će jednostavno “nestati” – upravo zbog toga operativci vježbaju bijeg iako su im ruke i noge zavezane, bilo u vodi ili na kopnu. Zavezan, bačen u otvoreno more i ostavljen da se utopi, dobro obučen operativac još uvijek ima nekoliko vještina koje mu mogu pomoći da se spasi i potraži pomoć.

navy

Kada govorimo o preživljavanju u vodi, ključna je kontrola disanja“, nastavlja Clint. “S plućima punim zraka, ljudsko je tijelo bova – stoga su duboki udasi i kratki izdasi ključ uspjeha. Plutanje u slatkoj vodi je nešto teže, ali se svejedno može postignuti. Paničarenje, koje može dovesti do hiperventiliranja, je najveći neprijatelj preživljavanju. Okovi i pozicija tijela mogu učiniti disanje teškim, ali promjena pozicije je uvijek moguća. U plitkim vodama koristite metodu zaranjanja i skakutanja kako biste se domogli obale, odgurujući se od dna mora ili jezera i izranjajući na površinu po zrak. Ako ste okrenuti na trbuh, bilo da plivate ili pokušavate plivati, trebali biste napraviti luk leđima kako bi se glava zadržala iznad površine vode. U nemirnom moru, ovo možda neće biti dovoljno da se glava zadrži iznad površine. Umjesto toga, potpuna rotacija tijela će omogućiti uzimanje dubokih udaha i nastavak plivanja.” Eto, nije da bismo išta od ovoga uspjeli napraviti u stvarnosti, ali tko zna… možda ipak nekome pomogne!

TAGOVI100 Deadly Skills: The SEAL Operative's Guide clint emerson nav seal preživljavanje utapanje vještina

Komentiraj