Report

Neće moći ove noći

Aside Banners

Po solarnim se cestama nećemo voziti tako skoro, a evo i razloga zašto!

Piše , Objavljeno

Zadnjih dana mediji bombardiraju vijestima o revolucionarnim solarnim cestama, koje u teoriji zvuče kao genijalno rješenje, ali nas realnost ponovno spušta na zemlju…

solarne ceste

Teško da ste proteklih dana mogli izbjeći bombastične naslove o nevjerojatnim i revolucionarnim solarnim cestama, koje bi mogle promijeniti svijet, preokrenuti cijelu ovu katastrofu s globalnim zatopljenjem, zaustaviti sve ratove, izliječiti rak i što li već ne. Mi smo s druge strane odlučili ipak malo pričekati, jer ovakve priče obično imaju jedno veliko, masno ALI, koje cijelu stvar čini praktički neuporabljivom.

Istina, srednjovječni par inovatora iz američke savezne države Idaho svojom je Indiegogo kampanjom već uspio prikupiti 1,8 milijuna dolara, te tako višestruko nadmašiti svoja očekivanja, ali takav rezultat uglavnom možemo pripisati lakovjernim naivcima koji misle da se veliki globalni problemi mogu riješiti jednostavnim mahanjem čarobnim štapićem i da svi ovi silni stručnjaci, inženjeri i profesori po cijele dane sjede na svojim guzicama i gledaju u strop… Svi bismo mi htjeli da je sve “zeleno”, ali to jednostavno nije tako lako!

Dakle, u promo materijalu se tvrdi da se po ovim heksagonalnim solarnim pločama može voziti, da generiraju električnu energiju, da pomoću LED lampica svijetle u raznim bojama, da se proizvode od recikliranog materijala, te da čak mogu i topiti snijeg, a sve to zajedno daje nevjerojatno smanjenje stakleničkih plinova od čak 75%! Wow, recite mi gdje da pošaljemo pare, jer ovo će spasiti svijet!

Solar FREAKIN’ Roadways – promo video:

Na žalost, kao i automobil koji ide na torij ili svemirske letjelice pokretane warp pogonom, ovo sve zvuči genijalno u teoriji, dok je stvarnost ipak daleko drugačija. S trenutnom tehnologijom, cijenama i opremljenošću ljudskih kadrova, mi ovakvim cestama nismo ništa bliže od potpuno funkcionalnih teleportera, a ne treba zaboraviti niti da sadašnje prometno i energetsko stanje, poput asfaltiranih cesta ili električne mreže, postoji u ovom obliku zato jer je to najbolje i najisplativije rješenje. Da ne ulazimo previše u detalje, pogledajte sljedeći video i educirajte se o tome zašto neke stvari nisu toliko bajne kakvima se na prvi pogled čine.

Solar FREAKIN’ Roadways, are they real? – video:

Iako skepsa uvijek postoji (a ponekad pomalo i živcira), svaki argument u ovom videu apsolutno stoji, te dokazuje kako dobre ideje i dobre namjere ne moraju uvijek značiti i pozitivan rezultat. Tehnologija napreduje nevjerojatnom brzinom i istraživači diljem svijeta neprekidno rade na novim izumima koji će kroz iduća desetljeća mijenjati naš način života, no koliko god truda i znanja uložili, protiv nekih osnovnih zakona fizike i termodinamike se jednostavno ne može. Solarne ceste su lijep san, ali s obzirom na sve što sada znamo, teško da ćemo ga doživjeti za vrijeme naših života….

TAGOVIfizika indiegogo solarna energija solarne ceste tehnologija termodinamika zelena energija

Komentiraj