Report

Džaba ti škola, sine...

Aside Banners

Neki prosjaci u New Yorku dnevno zarade kao prosječni Hrvat u mjesec dana

Piše , Objavljeno

Da prosjaci i klošari nisu uvijek toliko jadni koliko se na prvi pogled čine već nam je dobro poznato i iz vlastitog iskustva, ali ekipa iz New Yorka podiže igru na sasvim novu razinu.

new york

Radeći u našim uvjetima, čovjek koji je nekih 16-17 godina svog života proveo školujući se da bi mogao crnčiti za neku mizeriju i svaki mjesec jedva spajati kraj s krajem vrlo često može pasti u depresiju i pitati se čemu uopće sve to. Onda, kada dođe do samog dna, pročita kako malo vještiji prosjak/klošar/beskućnik u New Yorku dnevno može zaraditi koliko on zaradi u mjesec dana i stvari nevjerojatnim spletom okolnosti odjednom postanu još crnije.

Istina, ne žive svi u ovim našim krajevima toliko loše i ne zarađuje svaki prosjak u New Yorku masne pare, ali priča Willa Andersona je uistinu fantastična (i frustrirajuća). On i njegov vjerni pas su beskućnici, a za život zarađuje žicajući lovu sjedeći na jednom od prometnijih pločnika u centru grada. “Petkom ujutro mogu zaraditi i 400 dolara u dva sata…“, priznaje Will te nastavlja: “Imam ljude koji mi svaki dan ostave pet dolara. Pet dolara svaki dan, to je pet dana u tjednu, dvoje ljudi – to je 50 dolara tjedno. Nabavim hranu za psa. Odvojim nešto za stanarinu. Plaćam 300 dolara mjesečno, to je ništa!

Will i njegov pesek/moneymaker

Will i njegov pesek/moneymaker

I bome, kada se podvuče crta, ovaj lik može živjeti poprilično fino (iako on sam bira biti beskućnik) čak i u vrlo skupom gradu poput New Yorka. Priznaje kako mu pesek tužnog pogleda svakako pomaže prilikom žicanja, ali sve su to mali trikovi velikih majstora (barem se ne nabacuje jadnom djecom). Valja napomenuti kako većina beskućnika i prosjaka u SAD-u ne diže niti blizu toliko love, a procjenjuje se kako ih 4,8 milijuna živi u ekstremnom siromaštvu. Ipak, žicanje nije konačno rješenje, a to potvrđuju i sami prosjaci. Shaunyece Darling, koji također operira po New Yorku, pomalo paradoksalno daje i rješenje za ovakve slučejeve: “Ako im prestanete davati novac i počnete im davati druge stvari, poput deka, odjeće i hrane, svakako bi prestali prosjačiti jer bi znali da ne mogu doći do love koju bi potrošili na alkohol i drogu.” Ima i u tome nešto, ali 400 dolara za dva sata je i dalje 400 dolara za dva sata!

TAGOVIbeskućnik bogat klošar New York prosjak siromaštvo zarada

Komentiraj