Report

Aside Banners

Nevjerojatne građevine olimpijskih igara 2008

Kinezi su odlučili da će se njihova Olimpijada pamtiti, prije svega, po nevjerojatnim građevinama u kojima će se odvijati.

Piše , Objavljeno

Kina je tijekom priprema za ljetne Olimpijske igre na izgradnju objekata i infrastrukturu potrošila oko 40 milijardi dolara. Kinezi ne šparaju kada se treba pokazati pred svijetom u najboljem svjetlu. Evo nekih od građevina na koje je potrošena silna lova.

Nacionalni stadion

ptičje gnijezdo

ptičje gnijezdo

Ovaj inovativni stadion nazvan je ptičjim gnijezdom zbog isprepletene strukture sačinjene od ogromnih čeličnih cijevi. Vjerovali ili ne, ovo gnijezdo teško je čak 42.000 tona, zauzima površinu od nevjerojatnih 258 tisuća četvornih metara, široko je 220, dugačko 330, a visoko 69,2 metra. Za izgradnju ovog ponosa nacije, kineski su dužnosnici zavukli ruke duboko u džep i iskeširali oko dve milijarde kuna. Osmislili su ga arhitekti iz švicarskog Herzog & de Meurona.
Gnijezdo će biti poprište svečanog otvaranja igara, ali i većine natjecanja.

Vodena kocka

vodena kocka

vodena kocka

Nacionalni vodeni centar, poznatiji kao Vodena kocka, dom je olimpijskog bazena koji na tribinama može ugostiti 17 tisuća gledatelja, iako će ovdje u olimpijskim vodenim sportovima smjeti uživati samo po šest tisuća gledatelja. Kockca prekriva 65 tisuća četvornih metara. Poput ostalih građevina, sagrađena je posebno za ovogodišnje Olimpijske igre.
Zgrada je “obučena” u poluprozirnu strukturu koja nalikuje balončićima sapunice ali i pogledu kroz mikroskop na tkivo satkano od stanica. Plašt je izrađen od EFTE, smole izvedene iz etilen-tetrafluoroetilena, a Vodena kocka najveća je građevina na svijetu izgrađena od ovog materijala. Zgrada je djelo australskih arhitekata iz tvrtke PTW, a izgradnja je koštala 492 milijuna kuna. Na zgradi ima tri tisuće “balončića”.
Za fantastične svjetlosne efekte kojima se mijenjaju boje Vodene kocke zalužno je čak 44 tisuće LED lampica.

Nacionalna Arena

nacionalna arena

nacionalna arena

Zatvoreni stadion koji se nalazi “u istom kvartu” kao i prethodne dvije građevine, dakle u olimpijskom centru Pekinga. U njoj će se odigravati dvoranski sportovi poput rukometa i gimnastike.
Arena može primiti 19 tisuća gledatelja, a krov je potpuno prekriven solarnim pločama, njih 1.124, koje će osiguravati potrebnu energiju. Kinezi su odlučni u namjeri da ove OI budu što “zelenije”.

Laoshan Veledome

Laoshan Veledome

Laoshan Veledome

Ovaj prizemljeni leteći tanjur ugostit će biciklističke utke, a pratit će ih oko šest tisuća ljudi. Pokriva 32 tisuće kvadrata, a unutra se nalazi 250 metara dugačka trkaća staza ovalnog oblika. Projektirali su je Schuermann Architects, poznati njemački arhitekti.

TAGOVIkina kuće olimpijske igre peking ptičje gnijezdo sport zgrada

Komentiraj