Report

Glavu gore!

Aside Banners

Nijemci eksperimentiraju sa podnim semaforima zbog problematičnih smartphone zombija

Piše , Objavljeno

Glavama zabijeni u svoje mobitele, pješaci postaju sve veći problem u prometu, a pametni Nijemci se nadaju kako su otkrili rješenje kako spasiti njihove živote.

smartphoneOvisnost o mobitelima je od nesretnog fenomena prerasla u pravu epidemiju, a osim psiholoških problema koje nosi, sve su češći slučajevi u kojima nesmotreno korištenje smartphonea može uzrokovati ozbiljne fizičke ozljede, pa čak i smrt. Nedavno je tako 15-godišnjakinja u Münchenu smrtno stradala nakon što je na nju naletio tramvaj dok je zadubljena u svoj smartphone i sa slušalicama na ušima prelazila cestu. Kako to više nije izolirani slučaj, na sve se načine pokušava osigurati sigurnost u prometu u čemu je za sada najdalje otišao njemački grad Augsburg.

Tamošnje su gradske vlasti tako pokrenule eksperimentalni program podnih semafora, kojima je cilj upozoriti pješake zadubljene u svoje mobitele na promet i signalizirati im kada i kako mogu preći cestu. Vjeruje se kako ti “smombiji” (smartphone zombiji) tako dobivaju priliku vidjeti upozoravajuća svjetla bez potrebe za podizanjem pogleda, što bi svakako moglo spriječiti moguće tragedije. Nedavna je studija tako pokazala kako čak jedan od šest korisnika smartphonea potpuno ignorira vanjski svijet kada se zadubi u svoje mobilne ekrane, tako da ovakav potez svakako ne može štetiti.

smartphone 1

U nedostatku drugih rješenja, podna se prometna signalizacija čini kao dobar početak i praktično rješenje rastućeg problema. Troškovi postavljanja ovakvih svjetala ne bi trebali biti preveliki, a ako spase i jedan život, biti će opravdani. S druge pak strane treba podići svijest pješaka, poglavito mladih, da korištenje smartphonea na cesti sa sobom donosi mnoštvo potencijalnih opasnosti te da bi u takvim situacijama ipak bilo pametnije dignuti pogled i biti malo svjesniji svijeta oko sebe.

TAGOVIaugsburg mobitel njemačka prometna signalizacija semafor smartphone smombi

Komentiraj